Què farem avui?
Activitats amb nens 14/09/2023

De la Setmana a esports urbans: les propostes d'oci en família

El crític Toni de la Torre ens proposa cinc plans culturals per fer en els dies vinents

4 min
Participants a la competició Extreme Barcelona

BarcelonaFer de jurat d’un premi literari a La Setmana, una competició d’esports urbans i una obra de teatre per als més petits, entre les propostes d'aquesta setmana.

1.
Fem de crítics a La Setmana

Un taller per convertir-nos en membres del jurat d’un premi literari

Ambient a la Setmana del Llibre en Català 2023

Que els escriptors reben premis quan escriuen un llibre extraordinari ja ho sabem. Segur que teniu a casa algun llibre que ens recorda a la coberta que va ser mereixedor d’un guardó i que això és una garantia de bona lectura. Però... qui decideix qui guanya aquests premis? En què consisteix un jurat literari? Si algun cop els vostres fills s’han fet aquesta pregunta, segur que els agradarà participar en una de les últimes activitats de l’actual edició de La Setmana del Llibre en Català: un taller per aprendre a fer de jurat en uns premis literaris. Perquè una cosa és llegir i una altra, ben diferent, és desenvolupar una lectura crítica per distingir quina obra és bona i quina és excepcional, mereixedora d’un reconeixement. El taller, moderat per Marc Alabart, coordinador dels Premis Atrapallibres, posarà a prova els lectors més joves i la seva habilitat per parlar de llibres i defensar una opinió. Un joc que serveix a la canalla per veure com funciona un jurat des de dins i alhora fomentar una lectura profunda i intencionada. El taller tindrà lloc aquest dissabte a les 12 h i a les 18 h, i diumenge a les 13 h. Si les vostres criatures són devoradores de llibres i els agrada dir-hi la seva, segur que gaudiran i aprendran molt.

2.
Competició de 'skaters' júnior

Seguim els salts espectaculars de l'Extreme Barcelona

Participants als Extreme Barcelona

Si el que volem aquest cap de setmana és esport i emocions fortes, aleshores la cita és a Extreme Barcelona, un esdeveniment dedicat als esports urbans que se celebra al Parc del Fórum de Barcelona. L’entrada és gratuïta i podreu veure en acció professionals d’esports urbans de tot tipus. Una de les competicions més populars i més espectaculars és la de skate, on els esportistes són capaços de desafiar la gravetat i fer filigranes impossibles sobre la taula. A més, podreu veure la final de la competició júnior, anomenada Hot Wheels Superchargers i oberta a participants de fins a 16 anys, que serà un dels moments amb més públic. Si amb l’emoció us animeu a practicar aquest esport, a l’esplanada del Parc del Fòrum trobareu un petit parc temàtic d’esports urbans on provar el que vulgueu. I si preferiu el bàsquet, també hi haurà un circuit gratuït de pistes 3x3, una modalitat que darrerament té molt d’èxit a les grans ciutats. Us animeu a fer-hi un partidet?

3.
Sorpreses i por al cau del conill

Una obra de teatre per als més petits al Sant Andreu Teatre

El cau del tabalet

La canalla al seu voltant mig fascinats i mig espantats. Som dins del cau del conill i l’audiència són infants d’uns 2 o 3 anys. I quan dic que som dins del cau ho dic de debò: aquest és un espectacle que té lloc en un espai molt reduït que fa la impressió de ser un cau, i on infants i progenitors estem ben junts escoltant la història d’un conill que s’ha quedat sol perquè la seva mare ha sortit a buscar menjar. L’espectacle, El cau d’en Tabalet, és una producció de Farrés Brothers i CIA que obre la temporada al SAT! Sant Andreu Teatre, i ens parla de la por que fa sortir de l’espai conegut. De tant en tant, apareixen animals que animen el conill a sortir a jugar, però ell no vol deixar la llar. En aquesta edat on la por de perdre de vista els pares és tan important, aquest espectacle fa que la canalla acompanyi en Tabalet en emocions que ells també senten: la impaciència de l’espera, la tensió, i fins i tot la por, el desig de sortir, l’avorriment i la incertesa. Unes emocions que s’acumulen i provoquen sensacions diverses en els nens. Algun té por i sembla que podria plorar, d’altres animen el conill a sortir. Cap perd de vista en Tabalet ni un segon.

4.
Al ritme de les maraques

Un videojoc per moure’s sense parar al ritme de la música

samba de amigo 3

Hi ha videojocs que ja saps que seran un èxit fins i tot abans d’estrenar-los. Pel que recordava de Samba de Amigo, un videojoc de ritme que va sortir per primer cop fa més de vint anys, sabia que la seva nova encarnació, per a la Nintendo Switch, triomfaria entre els meus fills. Efectivament: la mecànica original, que consistia en remenar els comandaments com si fossin maraques, funcionava de meravella, i al nou joc s’ha preservat, amb l’afegit de la precisió que ofereix la nova consola. Samba de Amigo: Party Central és la mena de joc que no pot faltar en cap festa i que tindrà a tota la família ballant (i suant) de valent intentant seguir el ritme de la música. La tria de cançons és més comercial i allunyada de la música llatina que abans però remenar les maraques continua sent molt divertit. Ara, a més, podeu competir online, amb la possibilitat de fer-ho només amb amics que conegueu. I també hi ha modes per a dos jugadors que han tornat bojos els dos culs inquiets de la família.

5.
L’aprenentatge del gat Maurice

Una pel·lícula d’aventures disponible en català a Movistar+

the amazing maurice

He perdut ja el compte del nombre de vegades que hem vist a casa aquesta pel·lícula des que es va estrenar a Movistar+. No hi ha gaires pel·lícules per a la canalla que siguin tan divertides, i encara menys disponibles en català com El asombroso Mauricio (el títol s’ha de cercar en castellà, això sí). Esclar que en aquest cas té truc: es tracta de l’adaptació d’una novel·la de Terry Pratchett, així que el material original ja era hilarant. De fet, us vaig recomanar no fa gaire la lectura de la novel·la, traduïda per Mai Més Llibres. La pel·lícula segueix la mateixa història d’un gat que manipula un grup de rates i un noi per estafar la gent de poble en poble. El punt de partida capgira la llegenda del flautista d’Hamelín per construir la història d’un personatge egoista que esdevé l’heroi improbable d’una història d’aventures de ritme ràpid. L’aprenentatge d’en Maurici, que desafia la seva pròpia natura com a gat, i la successió ràpida d’escenes d’acció, comentaris enginyosos i picades d’ullet funciona de meravella. I el missatge de fons sobre tenir esperit crític i qüestionar les intencions dels líders és encertat. Està recomanada a partir de 8 anys.

stats