Doncs sí, una protagonista trans
Jaume i Xavier Cela publiquen 'Bruna. Una mirada trans'
"Rara!" "Ni carn ni peix!" "Perversa!" Aquestes són algunes de les expressions que s’ha de sentir dir la Bruna, el personatge trans que protagonitza la nova novel·la que han coescrit Jaume Cela i Xavier Cela i que ha publicat recentment l’editorial La Galera.
“El Jaume Cela, a part d’un gran escriptor, és el meu tiet, i un dia, durant un àpat familiar, em va proposar escriure conjuntament una història –explica Xavier Cela, professor de secundària i especialista en educació afectivosexual amb adolescents–. A tots dos ens va engrescar la idea i vam començar a fer pluja d’idees per a aquesta nova història. El Jaume volia parlar de la transsexualitat i es va adonar que hi havia molt poques obres en català que abordessin aquest tema. Jo, d’altra banda, havia estat molts anys treballant en una entitat que es diu Candela i que lluita contra les violències de gènere i defensa els drets del col·lectiu LGTBI. Vam arribar a la conclusió que junts podíem formar un bon equip”.
Bruna. Una mirada trans és una novel·la tendra, honesta i divertida que explora la identitat i la sexualitat de la jove Bruna, una noia que lluita contra els estigmes de la societat i el món que l’envolta. “Per escriure la història hem llegit molt i hem parlat amb persones trans que ens han donat la seva opinió. D’altra banda, volíem que la Bruna fos un referent positiu, que tingués una vida feliç i plena, sense negar en cap moment que pateix discriminacions pel fet de ser transsexual”, apunta el Xavier.
La novel·la, que els autors insisteixen a dir que no només va dirigida a la població LGTBI sinó a tot el públic en general (tinguin la identitat sexual que tinguin), aborda la qüestió de la transsexualitat sense complexos i amb sentit de l’humor. “Crec que el sentit de l’humor és una eina pedagògica molt interessant –afirma Xavier Cela–. Pots parlar de tot i riure-te’n una mica. D’altra banda, volíem fugir de la transsexualitat vista com una tragèdia. La Bruna és una adolescent intel·ligent, amb amics, família, que té coses a dir i que es fa en tot moment preguntes”.
Trencar estereotips
L’obra, escrita a quatre mans, vol trencar estereotips sobre la transsexualitat i oferir un ventall de possibilitats diverses. “Volíem trencar amb aquest discurs, una mica simplista crec jo, del fet de néixer en un cos equivocat que et fa una persona infeliç. Sembla que l’única opció possible sigui canviar de cos i operar-te. Nosaltres no creiem que hi hagi un cos equivocat sinó una societat equivocada, una societat que fomenta unes normes de gènere rígides. Així que nosaltres ens volíem allunyar d’aquesta idea i oferir un ventall de possibilitats molt més ampli”, reflexiona Xavier Cela.
Per tirar endavant la novel·la, els autors han comptat amb la col·laboració de tres activistes trans que els han fet bones recomanacions i que els estan ajudant a divulgar el llibre. “L’altre dia vam fer una presentació en una llibreria, i el Teo, un dels activistes trans, va dir que ell d’adolescent hauria volgut poder llegir un llibre així. Això m’omple d’emoció. I, com dic, no tan sols crec que aquest llibre pugui interessar a la comunitat LGTBI. També pot interessar als pares, als adolescents en general, als professors de secundària per parlar-ne amb els seus alumnes”.
"«Boig dels collons (o de la vagina)!» Al llarg de la meva vida m’han catalogat amb aquestes i altres paraules, totes igual d'acolorides". Això diu la Bruna, que abans es deia Bru, i que ens commou amb aquesta història sobre la identitat sexual i la recerca de la felicitat. “Fins ara el feedback que estem tenint és molt bo –afirma Xavier Cela–. Espero que el llibre agradi, diverteixi, emocioni... i que pugui ajudar molta gent. La transsexualitat és un tema emergent. És el moment de parlar-ne”.
Jaume Cela i Xavier Cela
Ed. La Galera
____________________
Compra aquest llibre
Fes clic aquí per adquirir 'Bruna, una mirada trans' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.