Oci a casa 28/10/2020

L'àlbum il·lustrat pren el protagonisme

La Setmana de l'Àlbum se celebrarà del 6 al 15 de novembre amb activitats presencials i virtuals

A.f.
3 min
Una imatge d'arxiu d'una activitat de la Setmana de l'Àlbum

El 6 de novembre s'obrirà la quarta edició de la Setmana de l'Àlbum que, aquest any, a causa de les circumstàncies sanitàries, celebrarà una part de l'activitat de manera virtual.

El tema i el títol d'aquesta quarta edició és "La veu de l'àlbum", i és que els llibres narrats amb poques paraules juguen poderosament, des dels seus orígens populars, amb l'oralitat i la lectura en veu alta a través dels sons, el ritme i la repetició. Aquests llibres representen una manera d'apropiar-se de la veu, el llenguatge i la capacitat de pensar a través del joc. Però els àlbums també es componen d'imatges, tal com ho feien els pregons pasquals o les auques antigues: la paraula declamada i cantada es relacionava amb la imatge que l'acompanyava, que ha anat evolucionant fins al que avui coneixem com a àlbums il·lustrats. Imatges que posseeixen una veu pròpia...

La il·lustradora del cartell d'aquest any és la sevillana Neus Caamaño

El festival presenta dos esdeveniments clau: la programació de la Setmana, pensada tant per a petits com per a adults, i les jornades de formació per a professionals L'Àlbum a l'Aula.

La programació

A causa de la situació sociosanitària actual, la Setmana de l'Àlbum ofereix una programació pràcticament digital però també activitats infantils i esdeveniments presencials que es duran a terme a Barcelona:

  • Exposicions La veu de l'Àlbum: una exposició en format presencial (Centre Cívic Pati Llimona) i virtual (canal de YouTube de l'associació). Es tracta d'un recorregut pel centre cívic durant el qual el públic podrà veure i escoltar una vintena d'il·lustradors explicant el seu propi treball. L'Àlbum gegant: una exposició presencial (Biblioteca Vapor Vell). La mostra està basada en una activitat que s'hi va dur a terme l'any passat juntament amb les escoles Cavall Bernat i Pràctiques de Sants, en què sis il·lustradors van crear dos àlbums gegants amb les històries que havien escrit els alumnes a classe.
  • Activitats per a adults. Presentacions de novetats, xerrades amb experts i mediadors, trobades amb autors i il·lustradors sobre tipografia, traducció, promoció lectora a casa, àlbums polítics, àlbums per a adolescents... Una programació rica i variada de temes relacionats amb el llibre àlbum, el llenguatge, la il·lustració i la literatura infantil i juvenil. Aquestes activitats s'impartiran des de l'aplicació Zoom, amb la presència de llibreries convidades de tot l'Estat.
  • Activitats infantils. Durant aquests dies es realitzaran activitats per a nens en unes quantes biblioteques de la capital catalana, mantenint sempre les mesures sanitàries establertes. A més, les famílies podran descarregar activitats relacionades amb àlbums a la seva pàgina web i podran accedir als contacontes disponibles ja al canal de YouTube de l'associació. Podeu consultar tota la programació a la seva pàgina web.

Programació del Fòrum l'Àlbum a l'Aula

Aquest any, el Fòrum l'Àlbum a l'Aula se celebrarà, en gran part, de manera online. El fòrum s'ha ramificat en quatre propostes:

  • Xerrades: una sèrie de ponències amb personalitats de diferents països i de variats itineraris professionals, que abordaran "La veu de l'àlbum" des de diferents perspectives, així com altres temes vibrants al voltant del gènere.
  • Tallers: una invitació a propostes més pràctiques que després puguin ser traslladades a les aules, a les biblioteques, a les llibreries o a casa.
  • De cerca: han demanat a quatre persones amb riques i interessants trajectòries que comparteixin tot allò relacionat amb la seva professió en aquestes trobades amb vocació íntima.
  • Presencial: es farà una trobada al Pati Llimona per gaudir de dues activitats molt interessants.

Podeu consultar la programació aquí.

stats