No, el llop no és el dolent del conte
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona acull una exposició on es descobreix tota la ciència que hi ha darrere de deu contes clàssics
BarcelonaEn Pinotxo, el llop de la Caputxeta Vermella, la Blancaneu, els tres porquets o la Ventafocs han decidit sortir de les pàgines del contes clàssics per convertir-se en els mestres de ciència més divertits. O com a mínim això és el que han aconseguit a l’exposició Hi havia una vegada... Ciència i contes, que es pot veure al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una mostra que proposa un recorregut pels deu contes més populars de la literatura clàssica infantil per explicar fenòmens i conceptes de les ciències socials i naturals com la física, la química, les matemàtiques, la geologia i la biologia.
Una exposició creada pel Pavilhâo do Conhecimento - Centro Ciência Viva de Lisboa en col·laboració amb centres de recerca i institucions científiques portugueses en la qual hi han participat des d’enginyers fins a pedagogs, passant per científics que durant mesos van estar treballant uns continguts que són rigorosos però que es presenten d’una manera molt visual i atractiva, captivant petits i grans. Com apunta Lina Ubero, cap de programes públics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, "és un recorregut per deu contes de tota la vida, però aprofitant-los per plantejar fenòmens i temes de física, de química, socials, de ciències naturals..." "Es posa èmfasi en temes científics, però d’una manera interactiva i molt atractiva, fet que facilita l’aprenentatge a través de l’experimentació", afegeix.
- Hansel i Gretel i el món del gust La nostra llengua detecta només cinc classes de sabors: dolç, amarg, àcid, salat i umami i hi ha raons que expliquen que siguem particularment sensibles a les cinc classes de sabors. Ho descobriran jugant a bitlles.
- Pinotxo i el moviment Pinotxo és com el cervell humà: quan aprenem una cosa nova, es creen nous circuits que cal reforçar amb la pràctica i la repetició. Sempre podem aprendre alguna cosa, tinguem l’edat que tinguem. Ho podran experimentar manipulant una marioneta gegant.
- Els tres porquets i la resistència La resistència d’una construcció depèn del material i també de la tècnica emprada. Per exemple, fer servir bigues i columnes com a elements de suport dels edificis va revolucionar l’arquitectura i va permetre construir edificis alts. Ho comprovaran mirant si la seva construcció resisteix la buafada del llop.
Hi ha 30 interactius que ofereixen plantejaments molt innovadors, apunta Ubero: "Per exemple, a partir del conte de la Blancaneu es treballa amb elements que tenen a veure amb la bellesa i la simetria, o en el cas de l’Alícia al País de les Meravelles podem veure com es tracta el tema del concepte de temps i la relativitat de la percepció dels sentits. Tot plantejat de manera molt visual". També podem comprovar la funció ecològica important que juga el llop (tan injuriat als contes): com explica la cap de programes públics del museu, la part educativa de l’exposició és molt important i l’aprenentatge és molt emotiu i espontani. "Estem veient que sovint són els mateixos adults els qui experimenten i aprenen coses que poden transmetre als infants", afegeix.
Així doncs, gràcies a contes com Els tres porquets, Les aventures d’en Pinotxo, Hansel i Gretel, En Jan i les mongetes màgiques o La princesa i el pèsol podem conèixer, per exemple, quants gustos detecta la nostra llengua, per què la gent que camina per l’habitació de l’Alícia canvia de mida, què significa el color vermell a la natura, com veu el llop els colors, de què depèn la resistència d’una construcció, què és la bellesa, quina és la nostra petjada hídrica o si se’ns nota quan mentim. Tot de qüestions vinculades amb la ciència que les criatures van descobrint gràcies a activitats que conviden a tocar, sentir, olorar, imitar, manipular, construir, calcular, deduir i observar.
El recorregut pels deu contes es complementa amb tres espais: el bosc encantat, el laboratori de la bruixa, i un espai de lectura i jocs que tanca l’exposició.
- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
- museuciencies.cat
- Recomanada a partir de 7 anys
- Fins al maig de 2023