La furgoneta va suposar un gran canvi en la manera de viatjar d’aquesta família: “Et permet planificar un viatge a la teva mida, al ritme del nen o nena, improvisar i planificar sobre la marxa”, explica Fraguas. És una manera de viatjar que t’acosta a la natura i et proporciona unes vivències que t’obliguen a abaixar el ritme: “Penso que els infants han d’aprendre dels ritmes de la natura, parar i badar, observar-la. Pots aprendre infinitat de coneixements amb tots els sentits. Per a mi té una bellesa increïble i viatjar en furgo et permet sentir-la i viure-la des de ben a prop”.
Activitats en sintonia amb la natura i l’art
El llibre 'Plans eco en família' és ple d’idees i activitats per fer en família. Per aprendre, experimentar i crear records plegats, amb una mirada eco i respectant el nostre entorn
Lídia Fraguas és mestra d’educació especial, psicopedagoga i mare de dues criatures. A Instagram suma més de 20.000 seguidors, i també té un bloc carregat d’idees ben diferents per fer amb criatures. Enguany a tot plegat se li suma la publicació d’un llibre, Plans eco en família (Editorial Mediterrània), que s’acompanya de les fotografies de Mònica Bedmar i les il·lustracions de Subi. Hi proposa més de 20 plans i 60 activitats que respiren el que l’autora transmet a través de les xarxes, classificades en activitats a la natura, a casa i vinculades amb l’art.
Totes les propostes tenen un tret comú i diferencial amb altres llibres, i és el respecte a l’entorn: “La base del llibre és fer plans fàcils, on no es requereix gaire material, aprofitant tot el que tenim per casa i ens ofereix la natura, sempre respectant-la”, diu. Els provadors d’aquestes propostes que ara publica han sigut els seus dos fills: “Vaig redactar el llibre al llarg del confinament. És cert que moltes de les activitats ja les havia fet amb anterioritat, però en el moment de la pandèmia en què vam estar tancats a casa les vaig tornar a dur a terme i se me’n van ocórrer de noves”.
Una nova generació més sostenible
Aquesta guia també ens dona pistes per ajudar-nos a conscienciar tota la família per viure una vida més sostenible. “Penso que si ensenyes als infants a estimar la natura ells mateixos es conscienciaran que cal cuidar-la i de retruc portar una vida més sostenible”, comenta Fraguas, que ho exemplifica molt bé: “Seguir una filosofia sostenible no és només reduir el plàstic en el nostre dia a dia, sinó quan viatges, per exemple, seguir reciclant com es fa a casa, o si vas de pícnic recollir totes les deixalles i deixar el bosc com te l’has trobat. Fins i tot aprendre que podem crear amb material reciclat que tenim a casa, o pintar reutilitzant fulls fets servir per una cara, o no malgastar la pintura. Per conscienciar la canalla cal fer-los veure el perquè d’aquell objectiu, que sigui significatiu i generalitzat, no només un fet puntual”.
La passió de l’autora per l’art es transmet al llarg del llibre, però especialment en un darrer espai on les propostes neixen a partir de l’obra i vida d’artistes diversos, com com Frida Kahlo, Katsushika Hokusai, Jackson Pollok, Hervé Tullet, Piet Mondrian, Hilma af Klint, Joan Miró o Andy Warhol, entre d’altres. Són l’excusa perfecta per inspirar una bona pila d’activitats. “Per a mi l’art és un llenguatge que permet a l’infant expressar el seu món interior a través de diferents elements i recursos. M’apassiona l’art i tot allò que l’envolta. És fantàstic veure com un infant crea sense cap tipus d’ordre i norma, deixant anar la seva invenció i imaginació. Tot és vàlid. Amb l’art els nens i nenes desenvolupen la creativitat, l’observació, la imaginació i el respecte”, apunta Fraguas.
Per acostar l’art als infants cal practicar amb l’exemple, i per això des de ben petits que tota la família han visitat museus plegats: “Perquè aprenguessin a valorar tot tipus d’art, observant els colors, les textures, les diferents tècniques artístiques… Als nens i nenes cal deixar-los expressar-se des de ben petits, sense por ni límit”. Amb la voluntat també de fomentar la creativitat, de la mateixa manera que ho poden fer amb altres disciplines com la música, la literatura o la ciència, tot deixant anar la seva imaginació. És per això que Lídia Fraguas ens convida a crear un racó d’art a casa, amb els materials diversos a l’abast de la quitxalla, on oferir-los exemples creatius de diferents artistes i tècniques, i també important, amb referents homes i dones.