PALOMA ARENÓS

Treballar per assolir pares ben entrenats

Arriba el ‘coaching’ per a embarassades i famílies

Segurament, ningú no posa en dubte que per escalar una muntanya o per córrer una marató cal entrenament físic i mental. Però el que encara costa una mica més d’assumir és que per tenir un embaràs, un part i una criança dels fills també calen pares ben entrenats, especialment en autoconfiança i en la gestió emocional, així com amb informació del que els vindrà, molt d’amor i molta paciència.

Per aplanar el camí, aquest 2014 a Catalunya han nascut dos projectes innovadors impulsats per emprenedores. Un és Sweet Home Coaching, liderat per la gironina Laura Muñoz, graduada en ADE i coach formada en Programació Neurolingüística (PNL). Muñoz s’adreça a dones que volen ser mares, o que ja estan embarassades, i a les parelles. Els ofereix un acompanyament com a coach fins que la criatura neix. “Amb el Sweet Home Coaching els ajudo a solucionar aquelles situacions no resoltes del passat que bloquegen actituds i maneres de pensar del present, interferint en el dia a dia i privant aquella dona de buscar la seva felicitat i, en conseqüència, la del seu fill”, detalla.

Suport ‘online’

L’altra iniciativa de suport a la criança és Mater Training, un portal impulsat per les ginecòlogues Laura Rodellar, Sònia Sánchez i Sandra Gómez, a més de la llevadora Núria Armengol -totes quatre de l’Hospital General de Catalunya- i l’educadora infantil Carolina Cortés. Han creat la primera empresa catalana d’ e-learning que realitza i distribueix cursos online de preparació per al part i postpart. “Les classes són de màxima qualitat; estan elaborades per professionals en salut de la dona i aporten un nivell científic excel·lent. Insistim molt en l’anatomia de la dona”, detalla Rodellar. “Les usuàries poden accedir a un curs amb un contingut interactiu i pràctic, amb suport audiovisual que pot substituir un curs presencial, però amb la diferència que el poden seguir sense horaris, desplaçaments ni limitacions de temps”, destaca.

La ginecòloga lamenta que “encara costa entendre que s’hagi de pagar per un contingut d’internet, però el centenar de clientes que ho han fet estan satisfetes”. El projecte va néixer de trobar-se cada dia “dones que, per manca de temps, no anaven als cursos de preparació al part o també dones que es volen formar abans dels 6 o 7 mesos, que és quan solen començar els cursos presencials”. Les consultes més habituals són sobre l’alimentació durant l’embaràs, les pèrdues en el primer trimestre, la presa de medicaments o la lactància.

Pares feliços

Seguint la màxima que diu que si els pares són feliços, els nens ho seran, la coach Laura Muñoz ha dissenyat dos programes: Sweet Happy Embaràs i Sweet Happy Family, que tenen en comú l’aprofundiment en el subconscient (que és el 95% del nostre cervell) i l’autoconeixement personal com a fil argumental. Cadascun dura una mitjana de tres mesos, amb dues sessions setmanals de dues hores i sempre són individuals, encara que assessori una parella. El seu objectiu fonamental és “aconseguir pares feliços perquè criaran nens segurs d’ells mateixos”. El seu mètode se centra en “estudis científics [com els del doctor Thomas R. Verny o la psicòloga Laura Uplinger] que demostren que abans de l’embaràs i durant l’embaràs, pare i mare (sobretot, la dona) influeixen molt -físicament, mentalment i emocionalment- en el nadó que s’està formant. Els pensaments generen emocions i les emocions passen a la placenta i al nadó. Així doncs, els pares transmeten la seva manera de veure, sentir i escoltar el món al seu fill abans fins i tot que neixi”, conclou.