15/12/2012

Tots a taula!

2 min

És el crit que he sentit, des que tinc memòria, per reunir la família al voltant de la taula. Pot ser un crit reconfortant o pot ser un crit de guerra, depenent de cada criatura. Si el nano és un gurmet potser patim perquè la pasta no ens ha quedat prou al dente ; si és un explorador voldrà combinar els quicos amb la coliflor; si és una llima per allà on passi no hi passaran les formigues; si és un llepafils ja podem anar traient els fils del plàtan, la pell del raïm i la polpa del suc de taronja, i si el que tenim al davant és un llaminer, els núvols que veurà al seu cel seran cotó de sucre.

A partir d'ara ja no caldrà que cridem els llepafils, els gurmets o les llimes; els podem fer venir amb música, amb les cançons que Marc Parrot ha creat per al nou llibre Tots a taula , que ha fet conjuntament amb la il·lustradora Eva Armisén. El Marc i l'Eva són allò que es diu: uns grans professionals i millors persones. I jo afegeixo que són uns grans gurmets i uns excel·lents pares, que han constatat que seure a taula i parlar de menjar és un vehicle molt vàlid de comunicació amb els seus fills.

Ser pares és sinònim de patir en veure com mengen i què mengen els nostres fills, i aquesta és una de les raons per les quals l'Eva i el Marc han pensat que el llibre pot ser una eina per ajudar els altres pares en la complexa tasca d'educar en alimentació. Això sí, que consti que la seva pretensió és no pretendre res i molt menys donar lliçons.

Desitgen que gaudim del llibre, tant grans com petits, i que els personatges siguin l'excusa per parlar dels aliments a taula, emmirallant-nos-hi perquè tots som una mica explorador i una mica gurmet. I sobretot cerquen engrescar els nens a menjar i a tastar nous aliments, fent que passem una bona estona mirant el conte i escoltant les cançons. I amb aquest llibre eminentment lúdic, sense voler-ho, eduquen, que és la màgia fructífera de l'entreteniment.

Diuen que en la gastronomia l'únic sentit que no hi intervé és l'oïda. Amb Tots a taula tindrem l'oïda encantada amb les cançons del Marc; tindrem sadollat el sentit de la vista, gràcies a les magnífiques il·lustracions de l'Eva, i a taula satisfarem el gust i l'olfacte amb plats saborosos. Un llibre sensacional en tots els sentits.

stats