26/03/2012

Sentiment de culpa del paio escarxofat al sofà

2 min

Tots els separats amb custòdia compartida amb qui parlo estem bastant d'acord: quan vivíem en parella el repartiment de feines era molt lluny de ser equitatiu, per moderns i igualitaris que pretenguéssim ser. Els homes, quan ens separem, modifiquem radicalment la nostra actitud en relació a les feines de casa, i m'atreveixo a dir, contra el que pugui semblar, que això encara és més evident en les generacions més joves, d'entre 35 i 45 anys. En aquest sentit, el model per a les parelles, més que el paio que posa la màquina de rentar plats, recull els nens a l'escola un cop a la setmana, cuina els diumenges i arregla un pany o un interruptor, hauríem de ser els separats que portem els nens al dentista, preparem la bossa d'esport, fem els entrepans, ens ocupem del regal que ha de dur el nen a una festa, comprem, cuinem i, fins i tot, cosim algun botó.

Això sí: després dels dies intensos en què tenim els nens, vénen uns dies de descans. Per això també tots coincidim que encara que hàgim assumit moltes més feines domèstiques i moltes més responsabilitats, hi hem sortit guanyant. Entre altres coses perquè el temps de descans és, també, per a molts pares, un temps sense sentiment de culpabilitat.

Trucs de supervivència

El paio més o menys convencional que viu en parella és capaç d'estar-se escarxofat al sofà mirant la tele, amb la llauna de cervesa a sobre la panxa, mentre la seva dona fa el sopar. En aquell moment resulta dolorós que li diguin alguna cosa així com "Què! S'hi està bé?", perquè sap que s'haurà d'aixecar, haurà de córrer cap a la cuina, omplir la gerra d'aigua o alguna cosa semblant, dir-li "Perdona'm amor meu" i fer-li un petó. El problema és que, quan no li diuen res, també està patint. Està pensant: ara em preguntarà si estic bé. De manera que ja no es pot concentrar en el canvi de joc de Piqué, que l'envia a Iniesta.

D'aquesta mena de paios convencionals de cervesa i panxeta en conec uns quants que viuen en parella i uns poquets que viuen separats i amb la custòdia compartida. Les seves dones no els reconeixen! Ara porten els horaris de karate del nen i de logopeda de la nena al mòbil, controlen els deures, censuren que es connectin al Facebook a deshora i han après trucs de supervivència com tenir sempre salsa i espaguetis o congelar entrepans per a tota la setmana.

stats