Criatures 28/04/2012

Quina oferta hi ha? Natura, esports, idiomes i molt més per triar

T. Gilbert
6 min
Quina oferta hi ha? Natura, esports, idiomes i molt més per triar

Tenint clares les recomanacions sobre com triar una activitat tenint en compte el benestar de la criatura, cal estudiar l'oferta per trobar l'activitat amb què l'infant es divertirà més. L'oferta de propostes que fan les entitats que es dediquen a l'educació en el lleure és molt àmplia i variada. Aquí en teniu un primer tast.

L'estiu és teu

Dues setmanes en un alberg fent activitats de tot tipus: música, idiomes, esport, enginy, circ, teatre, veu o cinema. És la proposta de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (www.xanascat.cat) per a les criatures i joves de 5 a 17 anys. La novetat d'aquest any són les disciplines d'estada de cinema i creatives, que tindran lloc a l'alberg de Planoles (Ripollès) de l'1 al 10 d'agost. La idea és que aprenguin tots els passos d'una producció audiovisual: guió, maquillatge, interpretació, gravació, edició i so. Tot preparat per posar-ho en pràctica.

Trobareu tota la informació a la pàgina web www.xanascat.cat i al telèfon 93 483 83 63 (central de reserves). Les preinscripcions es van fer el 20 de març. A finals d'abril es torna a obrir la llista d'inscripció, d'espera, per triar alberg i activitats.

Rosa dels Vents

Fa 35 anys que Rosa dels Vents (www.rosadelsvents.es) organitza colònies. Aquest estiu ofereix 22 programes amb diferents temps de durada: 8, 10, 11 i 15 dies. Dels 22 programes oferts, 14 són en anglès i es poden fer a Catalunya, tot i que també hi ha l'opció de triar Irlanda o Anglaterra en una residència o amb una família. Els altres programes són multiactivitat. Tant els uns com els altres es poden fer en cases de colònies que Rosa dels Vents té a prop del mar o a la muntanya.

L'edat per participar-hi és a partir dels 6 anys, perquè la prioritat és que "les criatures siguin autònomes", explica Blanca Díez, responsable del departament tècnic d'activitats de Rosa dels Vents. "Des de fa dos anys hem prioritzat les colònies d'anglès, perquè hem notat un interès creixent pel coneixement de l'idioma", comenta. Així, dins de les colònies d'estiu d'anglès hi ha l'opció del programa d'immersió lingüística (totes les activitats es fan en anglès) i l'opció de colònies amb classes d'anglès (3 hores diàries combinades amb esport i aventures).

Tant en un cas com en l'altre, les colònies d'estiu treballen valors de la quotidianitat (col·laboració, respecte, cooperació), l'educació en els hàbits d'higiene i el desenvolupament de l'oci en l'esport i en l'activitat física.

Durant el mes d'agost, les cases de colònies de Rosa dels Vents (repartides bàsicament a les comarques de l'Empordà) s'obren per a les famílies de tota mena (monoparentals, singles , etc.).

Club Super3

Sou del Club Super3? Sí? Doncs, atenció, perquè podreu fer gratuïtament 200 activitats repartides per Catalunya, Andorra, les Illes Balears i el País Valencià. La pàgina web del Super3 (www.super3.cat/superactivitats) ha estrenat la secció Superactivitats per poder triar les que més interessin a les criatures i a les famílies. La tria és senzilla gràcies al cercador per activitat (natura, música i festa, cultura, esports) i per geografia. També hi ha l'opció d'activitats adaptades per als súpers amb alguna discapacitat.

Fundació Catalana de l'Esplai

La Fundació Catalana de l'Esplai (FCE) proposa tres modalitats per triar activitats per als infants i joves durant el mes de juliol: colònies, camps de treball i casals (esplai.org/encerta). Pel que fa a les colònies, que van destinades a infants i joves d'entre 4 i 16 anys, n'hi ha d'esportives, de natura i enginy, d'anglès i platja, d'aventura i natura. Aquestes colònies es faran als equipaments de la Fundació distribuïts arreu del territori.

Pel que fa a camps de treball, activitats destinades a joves de 14 a 17 anys, la FCE proposa projectes que combinen la intervenció sobre el medi natural i el patrimoni històric. A peu per la Cinglera , a Vilanova de Sau; El Delta de la ciutat , a Castelldefels; El Montsec et Vol , a Àger; Els Molins de l'Aigua d'Ora , a la Rectoria de la Selva, i Viure en la Roca, a Can Grau (Olivella), en són alguns exemples.

Els joves d'entre 18 i 30 anys podran triar entre projectes d'intervenció en el medi natural, com el camp de treball De cara a Tramuntana, o d'intervenció sobre el patrimoni històric i arqueològic, com el camp de treball del Brull.

També hi ha una àmplia oferta de casals, que es posen en marxa a finals de juny i que duraran fins a finals de juliol. I quan comenci l'agost, la Fundació Catalana de l'Esplai obre les instal·lacions per a les famílies, perquè tots junts puguin gaudir d'activitats guiades pels monitors enmig de la natura.

Tota la informació sobre l'activitat de la Fundació, al 902 10 40 30 o a la web www.esplai.org , que té un cercador d'activitats.

Aprendre anglès

British Summer (www.britishsummer.com) va començar la seva trajectòria l'estiu del 1985 oferint colònies a la Gran Bretanya i des de llavors s'ha convertit en referència en el sector. Aquest estiu ofereixen campaments innovadors a Catalunya i a l'estranger. Sempre tot en anglès. L'objectiu és que les criatures i els joves s'adonin que en anglès es pot fer de tot. Per això ofereixen campaments que combinen les classes de l'idioma estranger (dels nivells del Trinity College London) amb activitats com futbol, hípica, arts escèniques, bàsquet, tenis, robòtica i arqueologia.

La novetat d'aquest estiu és el campament Max Brain (www.britishsummer.com/MAXcamps_curso.php?id=15&titulo=max-brain), que combina les classes d'anglès (15 sessions setmanals amb examen oficial del Trinity College de London) amb robòtica i tecnologia, arqueologia i egiptologia, paleontologia i dinosaures. Per apuntar-s'hi cal tenir entre 8 i 11 anys i entre 12 i 15 anys.

Pel que fa a les estades a l'estranger, es pot triar entre anar a una escola o amb una família a destinacions com els EUA, l'Índia, la Xina o Sud-àfrica. "Busquem experiències lingüístiques, és a dir, destinacions en què el viatge també ofereixi un aprenentatge", diu Daniel Delgado, soci de British Summer.

Vacances per créixer

El lema de les colònies d'estiu organitzades per la Fundació Pere Tarrés és "Vacances per créixer". Tenen molt clar el seu compromís educatiu i social. Per això proposen estades lingüístiques, un curs residencial d'anglès, estades a l'estranger en famílies (Anglaterra, Canadà, Irlanda i França), estades artístiques, estades esportives (d'esport en esport i també Menorca en bicicleta) natura i aventura i també casals d'estiu. L'agost serà el moment perquè les famílies puguin gaudir de les instal·lacions de la Fundació Pere Tarrés repartides pel país. En aquest sentit, les famílies podran triar entre diverses cases de colònies. Per a més informació i per a inscripcions, la referència és www.peretarres.org/estiu o el telèfon 93 366 86 10.

Vacances per a tothom

Casals, campus esportius i colònies és el que ofereix l'Ajuntament de Barcelona (www.bcn.cat/ vacances) dintre de la campanya Vacances d'estiu 2012 per a les criatures de la ciutat d'entre 1 i 17 anys.

A través d'un útil cercador, es poden triar les activitats proposades segons cada edat. Entre 1 i 3 anys hi ha els bressols d'estiu: tasques de cura i respecte d'hàbits d'higiene, alimentació i descans. Es fan a les escoles bressol municipals. De 3 a 14 anys, hi ha els casals d'estiu, amb jocs, tallers creatius, sortides per la ciutat i a fora, etc. que es fan a les escoles, centres cívics, ludoteques o casals de la ciutat. Per a aquestes edats també ofereixen campaments, amb jocs, tallers, vetllades, excursions i descobertes. En aquest cas, es fan en terrenys o instal·lacions d'acampada autoritzades en entorns naturals. I les colònies, amb jocs, tallers, vetllades, excursions i descobertes en cases de colònies en entorns naturals.

Entre 13 i 17 anys, una de les propostes són les rutes, recorreguts a peu, en bicicleta o transport públic i activitats de lleure. Es fan en terrenys d'acampada, refugis i albergs en entorns naturals. Ja a partir dels 16 anys, ofereixen les estades fora de Catalunya, per al coneixement del territori, la cultura i la societat d'acollida. Tot plegat, amb ajudes per a les famílies amb dificultats econòmiques.

Camps de treball

Els joves d'entre 14 i 30 anys poden inscriure's als camps de treball, que consisteixen en una estada de 15 dies per participar en un projecte de millora mediambiental, social o de recuperació del patrimoni arquitectònic o d'intercanvi cultural. A l'hora de dormir, pot ser en cases de colònies, tendes de campanya o instal·lacions habilitades expressament. L'oferta va des de Catalunya fins a Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania. Un exemple a casa nostra és el campament Talla els fils que et lliguen! (Vic, Osona), un projecte de desplegament de xarxa amb fibra òptica o radioenllaços que pretén donar connexió d'internet amb fibra òptica a l'escola Andersen, a la zona esportiva de Vic i a les zones verdes del costat del riu Gurri. Les inscripcions estan obertes fins al dia 15 de maig, mentre que les internacionals, fins al novembre. Per a més informació cal accedir a la pàgina web www.gencat.cat/joventut .

stats