Quin temps farà?

Els homes i les dones del temps ens diuen quin temps farà. Per saber-ho fan servir aparells de mesura i ‘espies’, com els satèl·lits, que els informen quan s’acosta un canvi de temps

Quin temps farà? Zoom

Com es prediu, el temps?

Per saber quin temps farà cal analitzar moltes dades, que s’obtenen d’aparells com les estacions meteorològiques, que mesuren per exemple la velocitat del vent, o els radars, que observen la pluja. I el Meteosat, esclar!

Què ens diu, el Meteosat?

El Meteosat és un satèl·lit que orbita a 36.000 quilòmetres de la Terra i ens envia imatges des de l’espai. Amb elles podem veure, per exemple, si s’acosten pluges.

La predicció del temps és una ciència?

Observar totes les dades i treure’n conclusions no ho pot fer qualsevol. La ciència que estudia l’estat del temps es diu meteorologia, i els científics que la practiquen són els meteoròlegs. Quan surten a la ràdio o a la televisió també se’ls anomena homes o dones del temps.

Com es feia, abans?

Abans de tenir aparells de mesura i satèl·lits, la predicció del temps es feia observant la natura. La posició dels núvols, el comportament dels animals o les ratxes de vent són senyals que poden avisar d’un canvi de temps. Encara ara, persones que passen molt de temps a l’aire lliure, ja sigui al camp, a la muntanya, o navegant, saben predir el temps sense aparells.

Les prediccions del temps són infal·libles?

No hi ha cap pronòstic que sigui 100% segur. Com més ens allunyem, més fàcil és cometre errors. La predicció del temps d’avui és força infal·lible, com la de demà o demà passat. En canvi, es pot predir el temps que farà d’aquí sis mesos, però de manera general, i sabent que el pronòstic potser no serà exacte.

Weather: temps

Forecast: previsió

What’s the weather like: quin temps fa

Outdoors: a l’exterior, a l’aire lliure

Farmers: grangers

Sailors: mariners