22/12/2012

Que tothom mengi per Nadal... i durant tot l'any

2 min

Avui és el dia de la sort. Acaronem les butlletes, creuem els dits i fins i tots els més descreguts invoquen els Déus que tenen a l'abast. És comprensible, són temps tan durs que hi ha famílies que ho han exhaurit tot i confien en el recurs de la loteria per afrontar l'any 13, un any que només pel número ja fa venir una mica de por. Potser només hem gastat en loteria dos miserables euros, depenent de la credulitat de cadascú, però estic segura que d'una manera o altra tots portem una butlleta al moneder. Són euros gairebé llençats a les escombraries, perquè tothom sap del cert -i l'experiència ho determina- que és més improbable que et toqui la grossa que no que et caigui el cel al cap.

Aquests euros invertits en loteria, vestits d'il·lusió, ajuden a engruixir les arques de l'Estat, el mateix Estat que ens cobra quan anem en cotxe a veure la iaia que viu a l'altre costat del peatge i que distribueix com vol els nostres impostos. Potser seria el moment d'aturar la follia i constatar que hi ha famílies, aquí i allà, que, gràcies a campanyes solidàries, amb aquests dos euros tindrien la sort de menjar; els tocaria la loteria, sense necessitat de rifes ni bombo ni nens de Sani Ildefons. Escau parlar-ne en aquesta columna perquè és educatiu per a grans i petits conèixer i participar en les accions solidàries; més enllà d'ajudar, és una manera de valorar el fet de menjar cada dia, alhora que constatem que la feblesa és a la porta del costat.

Hi ha multitud de campanyes solidàries, però jo us en presento dues en què he participat. D'una banda m'he adherit, per dos euros, a la campanya d'Intermón Oxfam (http://www.intermonoxfam.org/es/mesapara7000millones), que reivindica el dret fonamental a l'alimentació donant suport als petits productors amb eines i formació perquè puguin accedir als aliments que els fan falta. L'altra iniciativa és molt més petita, prové de l'Escola Súnion, de Barcelona, en la qual els responsables de menjador i professors Guim Tió i Ruben Wagensberg, juntament amb els alumnes de primer de batxillerat, han creat un vídeo meravellós per recollir joguines per a famílies desfavorides (http://vimeo.com/ 55062492). Trieu amb els fills a quina campanya us voleu adherir i veureu que bé que païu els torrons.

stats