Criatures 01/12/2012

Pedagogia i rovellons

Jaume Cela & Juli Palou
2 min

Per trobar rovellons i altres bolets comestibles s'ha de saber buscar-ne. No és gota fàcil, però els experts boletaires tenen el nas fi i saben on n'hi ha. Fins i tot tenen racons que només ells coneixen i que transmeten als hereus com si es tractés d'un secret de confessió. Però, ai las!, hi ha una altra activitat tan complicada com aquesta d'anar a buscar bolets, i aquesta activitat és descobrir on redimonis s'amaguen els llibres de pedagogia a les llibreries.

Si no us rendiu a la primera derrota, pot ser que en trobeu alguns. Per aconseguir-ho heu d'anar, tot sortejant els llibres d'autoajuda, als prestatges més recòndits; nosaltres n'hem arribat a trobar una renglera escadussera sota el prestatge d'una taula dedicada a la sociologia. Si és el cas que hi ha taulells expositors amb les novetats de les diferents branques del saber, no espereu trobar les que afecten el món educatiu. I si cometeu l'error de preguntar-ho a la persona que està al càrrec de la llibreria pot ser que us faci repetir el mot pedagogia un parell o tres de vegades i acabi reconeixent que fa mesos en va vendre un. Mal senyal quan l'educació mou més l'opinió que la reflexió. Perquè el cas és que tothom sentencia damunt d'una capa extremadament fina de pensament sobre la complexitat que comporta l'acció educativa.

No hi pensem, no afavorim la recerca, no sortim d'un pensament que vagi més enllà dels titulars que no penetren en el bosc apassionant d'això que anomenem educar i és potser per tot això que hem d'acabar sortejant els llibres d'autoajuda. Davant de tot plegat, només sabem veure dues alternatives. O entrem a la llibreria demanant sense vergonya on podem trobar obres que tractin sobre l'educació dels nostres nens i joves o seguim com els que busquen rovellons i ens passegem entre les novetats publicades amb un cert complex i un bastó que ens ajudi a desbrossar el camí, talment com boletaires.

stats