Criatures 04/07/2015

Passió per l’'skate’

Badalona obre l’únic ‘skatepark’ de ‘street’ homologat d’Europa amb cursos d’estiu impartits per ‘riders’ professionals

Xavier Tedó
4 min
Passió 
 Per l’‘skate’

Si Barcelona pot presumir de ser la Meca de l’ skate, Badalona també pot dir ara que té l’únic skatepark de tot el continent preparat per acollir competicions internacionals de street i rampa. El 21 de juny passat, coincidint amb el Dia Internacional de l’Skate, obria al públic la Skate Àgora, la primera d’Europa homologada per la Street League Skateboarding. Situada al barri de Canyadó, a primera línia del mar, en una plaça pública de 5.000 metres quadrats destinada exclusivament a aquest esport, l’ha dissenyada California Skateparks, líder mundial del sector, amb hubbas, quarter pipes (quarts de tub) o flat rails concebuts per als riders més experimentats i per als que comencen. Unes instal·lacions que ja van poder provar els millors skaters europeus amateurs a mitjans de maig en el marc de les Nike SB European Series, una competició que té com a objectiu promocionar aquests esportistes perquè facin el salt a la pràctica professional amb una gira que els durà també a Londres i Berlín.

Amb la voluntat de promoure aquest esport al nostre país, els promotors d’aquest espai acaben d’obrir la Skate Agora Academy, amb cursos d’estiu impartits per riders professionals. “Volem aprofitar aquestes instal·lacions úniques a Europa perquè tinguin un ús més enllà dels campionats i fer planter. És un espai obert als skaters ” assenyala Josep Manel Roura, director de l’acadèmia.

Als cursos, que s’allargaran fins al 13 de setembre, s’hi poden inscriure nens a partir de set anys, tant els que vulguin iniciar-se en aquest esport com els que en vulguin perfeccionar la tècnica. Un d’ells serà el Maore Ortiz, que té deu anys i en fa un parell que fa skate : “Tinc moltes ganes de començar, m’agrada molt patinar, no sé fer gaires trucs però els meus amics, que sí que van a escoles de skate, me n’ensenyen”. L’afició li ve pels amics i pel seu entorn familiar. “Ni jo ni el seu pare hem anat mai en skate, però el meu germà petit i els seus amics sí. Estem envoltats de gent que en practica”, revela la Victòria, la seva mare.

Escola de valors

L’acadèmia està plantejada com una escola de valors. “És un cau amb skate, es fan les activitats i els jocs propis d’un casal però tot relacionat amb aquest esport incidint en el treball en equip, el respecte a l’entorn o la perseverança, perquè requereix molta dedicació”, afirma Roura, subcampió d’Europa de freestyle el 2012. El mètode d’aprenentatge de l’escola està basat en el Nike SB Honor Roll Skateboard Club, una metodologia que combina la formació teòrica amb la pràctica: “Els expliquem la història d’aquest esport, d’on neix i la seva trajectòria, i aprenen trucs amb vídeos d’autocorrecció per fer bé les maniobres o millorar-les”.

L’acadèmia es vol convertir en un referent. “Hi ha joves que aprenen pel seu compte i d’altres que van a escoles per perfeccionar la seva destresa. Nosaltres volem oferir un servei seriós i professional, amb riders qualificats que presenten una àmplia experiència i també amb convidats especials”, explica el director de l’acadèmia.

Més acceptació social

La pràctica de l’ skate va arribar al nostre país a finals dels 80 i va arrelar amb força. Uns anys després va decaure i d’un temps ençà ha tornat per quedar-se. “Ha tingut molts alts i baixos, encara falta cultura de l’ skate. Aquí sembla que només existeixin el futbol o el bàsquet, i hi ha molts més esports, com l’ skate, que no és una cosa de quatre vàndals”. En aquest sentit, Roura s’alegra que ara hi hagi més acceptació social: “Cada vegada hi ha menys rebuig social, la gent entén que practiques un esport i que no ho fas per ratllar el terra. Però encara queda camí per recórrer per arribar a països referents com els EUA, on portar un skate és com portar una pilota de bàsquet”.

Roger Planas, director de la Skate Àgora, ho veu igual: “La societat comença a reconèixer que és un esport. Abans la gent ho veia com una pràctica que feia malbé el mobiliari urbà. Projectes com el nostre reafirmen que és un esport i no un joc de carrer i que ha deixat de ser una moda passatgera”. L’obertura de skateparks a la Mar Bella, a Nou Barris i d’aquí poc a les Corts denota, a parer de Roura, que les institucions també han entès que s’han d’habilitar espais: “Barcelona és la capital mundial de l’ skate, per la seva arquitectura, i vénen skaters de tot el món a patinar. El canvi més important és que abans les pistes les construïen empreses que no estaven especialitzades en aquest sector i es quedaven buides perquè no disposaven de tots els elements necessaris, i ara sí”.

Caldrà veure, però, si els parcs esportius urbans que ha construït l’ajuntament treuen els skaters de la plaça dels Àngels o de la dels Països Catalans. “A l’ skater li agrada patinar al carrer, per molts skateparks que es construeixin, però és un gran avenç”, sosté el màxim responsable de l’acadèmia. L’especialització sí que pot jugar un paper cabdal a l’hora de concentrar els skaters en un mateix emplaçament. “La principal diferència de la Skate Agora amb aquests parcs és que està centrada exclusivament en aquest esport, en la modalitat street, i als altres s’hi pot anar amb patins en línia, amb patinet o amb bicicleta”, explica Planas.

Aquesta plaça badalonina disposa d’una àrea d’iniciació on les noves generacions de skaters podran tenir la primera presa de contacte amb aquest esport de manera segura. L’acadèmia organitza cursos per nivells de diferent durada i classes particulars durant tot l’estiu per treballar la progressió de trucs a terra, a les vorades i a les baranes, així com el perfeccionament de maniobres més complexes.

L’acadèmia continuarà l’activitat durant el pròxim curs escolar. “Els camps d’estiu són el tret de sortida, però el projecte educatiu s’iniciarà al setembre. S’ha proposat als centres educatius del voltant fer educació física a les nostres instal·lacions a la sisena hora, o activitats extraescolars”, diu Planas. I perquè tothom que hi estigui interessat hi tingui accés, està previst impulsar un programa de beques.

stats