X. TEDÓ

Parc lúdic en homenatge als clics

Esplay posa en marxa un parc lúdic i educatiu itinerant amb iconografia de les famoses joguines, un reconeixement a les figuretes que han marcat més d’una generació

Parc lúdic en
 Homenatge als clics / FOTO: ESPLAY Zoom

La primera figura Playmobil va veure la llum el 1974. El seu creador va ser el dissenyador en cap de l’empresa alemanya Geobra Brandstätter, Hans Beck, que es va veure obligat a tirar endavant aquest projecte perquè el preu del petroli es va multiplicar per sis. Fins aleshores la companyia de Zirndorf havia produït joguines metàl·liques com telèfons i caixes registradores, i després ja de plàstic amb els cotxes i el hula-hoop com a grans estàndards. Però aquestes joguines es van convertir en objectes de luxe perquè el plàstic prové del petroli i se’n necessitava molt per fabricar-les.

Beck va rebre l’encàrrec, doncs, de reduir la mida dels seus productes. I d’aquí neixen les famoses figures articulades de set centímetres i mig que han entrat a l’habitació d’infants dels cinc continents durant diferents generacions. En homenatge a l’univers de Playmobil, Esplay impulsa un nou model de lleure educatiu en família amb la iconografia de la marca a escala humana.

El fundador de l’empresa, Ignasi Puig, n’era un gran aficionat de petit i en reivindica la vigència: “El llenguatge del Playmobil permet molts registres, representa infinitud de situacions i els valors que transmet de no-discriminació sempre amb un somriure a la cara són molt positius”. De fet, la iniciativa sorgeix de la constatació d’una mancança: “A les fires de col·leccionista i exposicions de Playmobil a què assistia trobava a faltar coses atractives per als infants. Hi acabes anant perquè t’agrada a tu i no perquè t’ho demanin els fills: l’espai lúdic és molt millorable”.

Ara, en canvi, ja és possible jugar amb els fills al parxís dels pallassos, les dames xineses o els escacs medievals amb figures de gran format d’aquesta icona global en un recinte que també inclou una zona comercial per a aficionats i col·leccionistes. La primera parada va ser a Granollers de l’1 al 13 de setembre i la següent estació serà a Olot, a la sala El Torín, del 23 al 31 de desembre, perquè Esplay és un centre itinerant de lleure sense seu permanent. “És un parc temàtic o ludoteca itinerant que s’ha d’adaptar al període de vacances escolars”. El muntatge també ho exigeix. A Granollers es va fer el primer diorama amb 1.200 figures de Playmobil que representaven la Festa Major de Blancs i Blaus i un altre d’un partit d’handbol entre l’equip de la ciutat i el Barça per buscar un nexe d’identificació amb la localitat.

Joc en família

Conscients que l’oferta lúdica avui és molt àmplia, Esplay proposa un nou model d’esbarjo que evoluciona del joc de taula tradicional a un format de grans dimensions en què interactuen en un mateix entorn i de manera simultània prop d’un centenar de nens amb els seus pares. Puig remarca els avantatges d’utilitzar peces de gran format per jugar: “La capacitat del nen d’interactuar és més gran, aquestes figures estimulen la seva creativitat i exigeixen la seva atenció, perquè necessites més perspectiva per fer una partida en un parxís de 25 metres quadrats”.

Un altre dels requisits que demanen els organitzadors a l’hora d’accedir al recinte és que els infants vagin acompanyats sempre per un adult, tot i que és l’equip de monitors qui vetlla pel bon desenvolupament de les activitats. “La coeducació és clau i volem que els pares es comprometin amb el joc en el vessant educatiu. Ells són els grans referents dels nens i amb el joc la capacitat d’aprenentatge augmenta i els vincles es reforcen. Busquem que els pares juguin, comparteixin i experimentin amb els fills”, explica el promotor d’Esplay.

Jugar i explorar

I és que jugar i explorar és la filosofia d’Esplay, que es reivindica com un parc d’entreteniment en què s’ha de deixar volar la imaginació per viure aventures emocionants. A més, ben aviat la canalla també hi tindrà l’oportunitat de crear les seves pròpies històries realitzant curts amb figures de Playmobil amb la tècnica de l’ stop motion.

Val a dir, però, que els infants de 3 a 12 anys a qui es dirigeix aquesta fira itinerant poden gaudir d’altres activitats que no estan relacionades amb aquesta marca però que també estan pensades per impulsar l’aprenentatge mitjançant el joc, la creativitat i les habilitats de cada nen amb la participació dels pares.

I és que el joc juga un paper fonamental en els aspectes psicològics i pedagògics per al desenvolupament de la personalitat i la integració social de les criatures. Amb el recurs del joc es pot treballar la motivació, la capacitat per enfrontar-se a reptes, la confiança, la interiorització de normes, la cooperació i el treball en equip, i en l’àmbit psicomotriu, la coordinació de moviments, la precisió i la rapidesa.