Criatures 16/06/2012

Motxilla plena. Què m'emporto de colònies?

X. Tedó
3 min
Motxilla plena Què m'emporto de colònies?

Molt sovint és la mare o el pare qui acaba fent la motxilla que s'emportarà el nen de campaments o de colònies, però els agrupaments i les empreses de lleure recomanen que sigui ell qui se'n responsabilitzi perquè així sabrà què porta i com ho té organitzat. Víctor Jambert, que ha estat durant set anys cap d'un agrupament d'Escoltes Catalans a Vilassar de Mar, explica que sempre demanen als pares que "facin la motxilla amb el nen al costat perquè així aprèn què necessita". Jaume Ramos, membre de la direcció d'Eix Estels, una empresa del sector de lleure que organitza colònies d'estiu, també coincideix a remarcar que "és important que els més petits sàpiguen què hi ha a la bossa i no diguin que aquell pijama no és seu perquè els pares l'hi han comprat abans de marxar i no l'havien vist". També serveix perquè vagin prenent consciència que no serà com marxar un cap de setmana: "Que hi posem més roba fa que s'adonin que l'estada serà més llarga". Jambert explica: "Els monitors pesem les motxilles abans de marxar i en traiem el que no cal perquè els pares les solen inflar i hi posen dos abrics o tres pantalons llargs quan ja en tenen prou amb un". Per no parlar del pares que tenen por que el seu fill passi gana: "A un nen li van posar vint carmanyoles petites amb arròs, galetes i bombons per a l'àpat del primer dia, que és l'únic que han de portar de casa, en lloc d'un parell d'entrepans".

Els més grans sí que han de preparar-se ells mateixos la motxilla, però es recomana que els adults la revisin, bàsicament per evitar que s'enduguin coses innecessàries.

Objectes restringits

A banda de mudes suficients per a tots els dies, el pack imprescindible per marxar de campaments o colònies inclou estris de neteja personal, dues tovalloles (una de bany i una altra de piscina o platja), llanterna, una motxilla petita per anar d'excursió, banyador, crema solar i gorra. El sac de dormir, la màrfega i l'aïllant queden restringits últimament als que van de campaments, perquè, com explica el responsable d'Eix Estels, "si vas a una casa de colònies és molt més pràctic portar un llençol que no pas un sac, que és més feixuc i fa més calor". Sí que hi ha objectes que no cal posar dins la motxilla perquè estan prohibits, com la majoria d'aparells electrònics. Només les càmeres fotogràfiques se'n salven. En el cas dels campaments, les restriccions són més severes: "No els deixem ni portar rellotge perquè es guiïn pel sol i s'adaptin als horaris que marca la natura", assenyala Jambert. De colònies, en canvi, l'ús del mòbil no està prohibit, però sí restringit: "És inevitable que en portin, perquè els pares també ho volen, però només el poden fer servir un dia a la setmana per trucar a la família", revela el membre d'Eix Estels. Tampoc han de dur diners perquè tot està inclòs. Amb tot, les empreses de lleure acostumen a fixar una quantitat màxima per setmana, que poden ser 5 €, per comprar-se un gelat o un refresc quan baixen al poble. Pel que fa a la farmaciola és cosa de l'agrupament o empresa de lleure i si algun nano necessita un medicament especial l'ha de portar en una bossa que donarà als monitors tot just arribar.

Organitzar la motxilla

Fer una llista prèviament amb el que realment necessitarà és una bona manera de planificar-se. Agrupar la roba, marcada amb el nom i cognom, en funció de quan es necessitarà també serà útil per saber on és cada cosa, així com repartir el pes entre costat i costat. A les butxaques més petites i laterals s'hi acostuma a posar els objectes petits, com els coberts, la lot i la gorra. A l'espai central s'hi col·loca a sota el sac de dormir i el calçat; just a sobre, la roba de dormir i, després, la roba de cada dia. El necesser es pot posar entre la roba, com la cantimplora i la càmera, que també poden ocupar els forats que han quedat buits entre la roba. Si la motxilla té una butxaca exterior prou gran és el lloc ideal per col·locar-hi el cangur o la capelina per si plou durant el viatge.

stats