XAVIER BERTRAL

Mirades a l’escola

La classe de 5è de l’Escola Àngels Garriga de Barcelona ha fet el projecte Mirades, inspirat en els pòsters de l’ARA

L'escola està de festa / LAIA CONTRERAS I AINA LUCAS Zoom

Al capdamunt del barri de la Font d’en Fargues, a Barcelona, hi ha una petita escola. A l’inici de curs, quan els grups trien el seu nom, els alumnes de 5è de l’Escola Àngels Garriga van votar dir-se Fotògrafs.

I uns mesos més tard, ens trobem asseguts els joves fotògrafs, mirant la pissarra on la mestra, Elena Alquézar, els parla del Mirades. Aquell dia el pòster del diari ARA es titula Columnes vestides de naufragi i el peu de foto explica que l’artista xinès Ai Weiwei ha cosit centenars d’armilles salvavides recollides a Lesbos a les columnes de l’Òpera de Berlín. L’Elena els explica què significa i per què Ai Weiwei ha escollit aquest edifici per a la seva acció. I jo, afortunat de poder participar en la classe com a cap de fotografia de l’ARA, els parlo dels refugiats, d’imatges de natura, d’esports, de fotògrafs i de fotoperiodisme. Anem repassant Mirades i les preguntes i comentaris se succeeixen.

La classe dels fotògrafs també ha fet el seu propi projecte Mirades. Han treballat l’àmbit escolar i el seu entorn. Les imatges, algunes de les quals reproduïm aquí, ens mostren la seva visió de diversos espais del centre. N’hi ha que s’endinsen en conceptes com el bullying, la solidaritat, l’empatia, el respecte, la cultura o el canvi climàtic.

Però el projecte de 5è no s’acaba amb el Mirades. Rebran la visita d’Andoni Canela, prestigiós fotògraf de natura i oncle d’un dels alumnes. I treballaran el retrat i altres formes d’expressió artística que deriven de la fotografia.

Quan sona el timbre del pati, una visita pels passadissos del centre ens permet veure la seva feina, exposada amb orgull de fotògrafs.

ELS SENTIMENTS DE LES PERSONES

Unes nenes que estan jugant no deixen jugar una altra nena. Quines són les fotos correctes? Quina diferència creieu que hi ha? Nosaltres creiem que les de baix són les correctes perquè mai s’ha de deixar de banda ningú, sigui com sigui.

L’ESCOLA ESTÀ DE FESTA

Dues nenes agafen material escolar i fan un petard per sorprendre la gent.

MANS D’AIGUA

Sense aigua no podríem viure. És molt important per a la nostra vida, perquè si no ens moriríem.

A LES MESTRES EL DESORDRE DE CLASSE LES INFLUEIX

Aquesta foto vol dir-nos les coses que veuen les mestres. Vosaltres què pensaríeu, si trobéssiu això a la classe? Cons, jocs, diaris, contes, ninos... Nosaltres pensem que el que mostra aquesta foto ens influiria en negatiu i ens desmaiaríem (de broma, eh!).

FLOC DE LLIBRES

Els llibres són impactants i ens porten emocions i moltes aventures. Quan estan oberts ens agafen ganes de llegir-los.

EL PATI A TRAVÉS DE LES REIXES

Aquí veiem el pati a través de les reixes de la finestra de la classe de 5è. Se senten els crits dels nens i les nenes que juguen a ser princeses i cavallers, juguen amb les bicis... Ens va sobtar que unes nenes estaven assegudes en un racó del pati i tots els altres nens jugant molt contents.