12/01/2013

Menjar més d'una fruita cada dia

2 min

Som a mitjans de gener i molts de nosaltres ja hem arraconat alguns dels bons propòsits ferms que ens vam fer l'últim dia de desembre. Són propòsits basats en la rutina. Ningú no es promet anar "un dia al gimnàs", sinó anar-hi regularment. La rutina implica esforç sostingut en el temps, cosa que és incòmoda, pesada i demana motivació. Ara bé, si hi insistim, l'esforç desapareix, i aflora l'hàbit, que és exactament el contrari a l'esforç.

Us pot semblar exagerat això que dic, però tots tenim els nostres hàbits adquirits que ens fan sentir estranys si no els podem practicar. En el meu cas, em sento molt incòmoda si menjo sense sentir el pes del tovalló sobre les cames, o si no em puc rentar les mans abans de seure a taula, o quan no hi ha pa per acompanyar els plats. Recordo com la mare hi insistia, cada dia, cada àpat, cada instant, fins a fer-se molt i molt pesada.

Fa exactament un any, en aquesta columna, confessava el meu bon propòsit de l'any: aconseguir que la meva família mengés més d'una peça de fruita fresca cada dia. Més o menys ho hem acomplert, malgrat que hi ha hagut dies que els pastissos i els gelats han estat els reis de les postres. Aquests dies ho hem compensat al matí o a la tarda, perquè la fruita no té l'espai acotat només a les postres dels àpats principals, sinó que és un complement imprescindible de l'esmorzar i pot ser un bon berenar.

I així ens ho fa saber el departament de Salut conjuntament amb el d'Agricultura i Ensenyament, que ja fa uns quants anys que duen a terme amb molt d'èxit un pla de consum de fruita a les escoles, www.gencat.cat/daam/fruita-escolar/ , amb l'objectiu de crear l'hàbit d'associar la fruita amb l'esmorzar i el berenar. Es distribueix fruita gratuïta -seleccionada en funció de l'estació de l'any, la proximitat i la qualitat- un cop al mes als centres educatius que ho sol·licitin. La fruita s'ha de consumir dins el recinte escolar i l'acció es reforça amb unes activitats complementàries educatives, en l'àmbit escolar i individual. A la web hi trobareu tota la informació i també podreu jugar amb els fills a fer menjar fruita virtualment a la Carlota, el Jaume o la Sara. La Generalitat ens ajuda a crear hàbits saludables, transformant l'esforç en un plaer. Ho celebro.

stats