EN FAMÍLIA

Maternitat a Suècia

Fa temps em van explicar l’experiència d’una col·lega metge a Suècia. Es veu que necessiten metges i els ofereixen excel·lents condicions per exercir allà. Li van pagar mentre feia un curs intensiu de suec, li van buscar casa i cotxe i una feina per al seu marit... i, quan per fi va arribar a Suècia, el primer dia li van donar un permís de maternitat, perquè tenia un fill de dos anys i mig.

-Dos anys i mig? -vaig dir-. Em pensava que el permís de maternitat a Suècia no era tan llarg. (Efectivament, el permís de maternitat/paternitat és de 480 dies en total, dels quals 90 són necessàriament per al pare.)

-És cert, però allà consideren que el permís de maternitat no és un dret dels pares, sinó de les criatures. I que aquells nens que no han tingut l’oportunitat de gaudir abans d’aquest dret encara ho poden fer fins als tres anys.

Aquesta història em va fer reflexionar. Amb quina facilitat la nostra societat sembla haver admès que és l’estat qui determina quines són les necessitats dels nens! “Tant de bo tinguéssim un any de permís maternal… Però no som a Suècia, què hi farem!”

Però si en lloc de mirar cap als països del nord viatgem cap al sud, probablement trobarem països on no hi ha seguretat social i on no pots anar de manera gratuïta al metge sempre que vulguis. ¿Si en un d’aquests països el teu nen té febre, diràs “Llàstima, no som a Europa. No el puc portar al metge”? Esclar que no! No és que no hi hagi metge, és que el metge s’ha de pagar. I el pagaries si el teu fill tingués febre.

Un nen espanyol no necessita menys els seus pares que un nen suec. Els nostres fills no tenen la culpa d’haver nascut en un país endarrerit, gairebé a la cua d’Europa en aquesta qüestió. Tant de bo cuidar els nostres fills fos gratis durant més d’un any, com a Suècia. Pero no és que aquí no puguem estar amb els fills; és que hem de pagar per fer-ho. Quants mesos de sou ens costa un cotxe nou, i quants cotxes comprarem al llarg de la nostra vida? Quants mesos de sou ens costaria cuidar els nostres fills com creiem que es mereixen, i quants fills tindrem al llarg de la vida?

Sospito que fa gairebé seixanta anys el permís de maternitat era encara més curt que ara. Però jo no vaig anar a escola fins als cinc anys. Això sí, els meus pares mai no van tenir cotxe. Tenien altres prioritats.