Criatures 29/12/2012

Margaret Thatcher

i
Sílvia Soler
2 min
Margaret Thatcher

Diuen que és força habitual que els grans líders polítics hagin crescut a l'ombra d'una mare forta i dominant. Com que entre els líders destacats hi ha, encara, poques dones, no hi ha estudis que ens clarifiquin si aquesta teoria és igualment aplicable en el cas femení. Avui parlem de Margaret Thatcher, una de les primeres dones que van exercir el poder de forma directa arreu del món i no sabem si el seu cas és representatiu, però… Si en alguna cosa coincideixen totes les biografies de la que va ser primera ministra del Regne Unit del 1979 al 1990, és la poderosa i rotunda influència del pare en la vocació política de Thatcher i el seu capteniment a l'hora d'exercir-la.

Nascuda l'octubre del 1925, la que seria coneguda com la Dama de Ferro era filla d'Alfred Roberts, un carnisser originari de Northamptonshire, i de Beatrice Stephenson, de Lincolnshire. La Margaret va néixer al poble de la seva mare però va viure tota la infància i l'adolescència a Grantham, on els seus pares regentaven dues botigues de queviures. Quan va néixer la Margaret el matrimoni ja tenia una filla, la Muriel, i la família vivia en un pis just damunt d'una de les botigues, la més important, que estava situada a prop de la via del tren. Els Roberts pertanyien a l'Església metodista i van donar a les seves filles l'estricta educació que recomanava aquesta comunitat religiosa.

El pare de Thatcher, Alfred Roberts, era un home que participava de la política local, i va arribar a ser alcalde de Grantham, amb els conservadors, però sempre com a independent, els anys 1945 i 1946. Després va continuar sent regidor d'aquest ajuntament fins a l'any 1952, quan els laboristes van accedir a l'alcaldia amb majoria absoluta. Roberts era un home de caràcter i de conviccions profundes, que va exercir en les seves filles -i especialment en la petita Margaret- una influència decisiva. L'ideari polític de la futura líder conservadora es basa, segons diuen, punt per punt en l'exemple i l'ensenyament del seu pare.

La Dama de Ferro es va educar a l'escola primària Huntingtower Road i, tot seguit, va obtenir una beca per estudiar a l'Escola Femenina de Grantham. Els seus professors la recordaven com una nena responsable i estudiosa, una alumna disciplinada però poc creativa. El seu expedient escolar demostra que va obtenir bones qualificacions d'una manera constant. A més a més de les hores lectives, la Margaret ocupava el seu temps amb diverses activitats extraescolars com el piano, l'hoquei o la natació. Era una nena que no tenia un cercle d'amics gaire pròxim. Potser perquè el desig del senyor Roberts era que les nenes no fessin gaire vida social i passessin el temps a l'escola o a casa.

La figura materna sembla que no va tenir gaire influència en la Margaret, que sempre citava el seu pare per agrair els valors en què va ser educada, heretats de l'Anglaterra victoriana i basats en la disciplina, l'individualisme, la fermesa i el deure. La seva primera ocasió per exercir el lideratge al qual estava destinada va ser a l'escola femenina, on va ser escollida delegada dos anys seguits.

stats