Criatures 13/07/2013

Lectures d'estiu

Jaume Cela & Juli Palou
2 min

A l'estiu toca recuperar forces i, sovint, desintoxicar-se. Hi ha qui ho fa amb els clàssics, com ara Proust, el Quartet d'Alexandria , Tolstoi, els clàssics grecs, Foix o Cernuda. O Ausiàs March, que segons alguns no va escriure en la mateixa llengua que Llull o Rodoreda (i ho afirmen sense que el cel els caigui a sobre!). També tenim els clàssics en versió assaig, com Bauman, Steiner, Nussbaum, Mèlich, Bloom o Arendt. I encara els autors que divulguen sabers més especialitzats, de qualsevol branca científica. També n'hi ha que opten per obres més lleugeres, que no vol dir obres menors. Són els que repassen, per exemple, la novel·la negra, obres romàntiques i històriques. O bé trien algun d'aquells llibres que els saberuts deixen com un drap brut, però que es venen com xurros.

Hi ha mestres que llegiran les novetats de literatura infantil i juvenil, amb el propòsit d'afinar les recomanacions que faran als seus alumnes, i per constatar que un bon llibre no va adreçat a una edat determinada. Ah! Ho aprofitem per recordar que convé rellegir El petit príncep , perquè estem entre el setantè aniversari de la seva publicació i de la mort de l'autor. "Tot el que és essencial és invisible als ulls". Les recordeu? Són paraules del príncep petit, que, si més no, ens poden desintoxicar de la prosa de la llei Wert.

Remei contra l'estupidesa

Esclar que per a aquest procés de recuperació de forces i de desintoxicació de mentalitat wertiana que necessiten els mestres, caldrà que es posin directes a la vena moltes altres medicines, també clàssiques. Recomanem Freinet, per no oblidar que la vida ha d'entrar a l'escola. Una bona dosi de Freire enfortirà el convenciment que llibertat i crítica sempre van de bracet. Jollien evidenciarà el valor de la diferència. Corprendrà Korczak, el pedagog polonès que va acompanyar els seus alumnes a Treblinka. Dewey permetrà imaginar una altra manera de fer, com Sensat, Montessori i Decroly. Van Manen recordarà el valor del tacte. I ens acostaran a les nostres aules, Josep M. Puig, Joan Domènech, Tana Serra, Montserrat Fons i molts altres. Tenim un estiu per recuperar forces i la lectura pot ser un bon antídot contra l'estupidesa. No els podem donar el plaer de veure'ns retrocedir. Omplim-nos aquest estiu de força, d'idees i de valor. La nostra feina s'ho val.

stats