PALOMA ARENÓS

L’ebullició del cinema infantil

Al febrer s’han creat dues distribuïdores de cine per a criatures a Barcelona, en plena consolidació dels festivals d’aquest gènere

L’ebullició
 Del cinema infantil / FOTO: EMP-MODIBAND Zoom

El cinema infantil i familiar, especialment el de més petit format i amb producte d’autor, està en plena ebullició. Només aquest febrer a Barcelona s’han creat dues distribuïdores de pel·lícules per a criatures: Pack Màgic i Rita&Luca Film. A més, hi ha un circuit estable de programació familiar en cinemes com el Verdi Kids, Boliche, Girona, Zumzeig o Texas de Barcelona, entre molts altres d’arreu de Catalunya. També estan arrelant les sessions per a pares amb nadons -per veure pel·lícules de tota mena- el primer divendres de mes a l’Imperial de Sabadell. S’han consolidat iniciatives veteranes, com la cita cinèfila El Meu Primer Festival de Barcelona, que del 14 al 29 de novembre arribarà a la vuitena edició -i ja fa un any que és a Madrid-, amb un públic fidel i cada cop més nombrós. Així mateix, estan creixent noves ofertes com l’Andorra Kids’ Film Festival, que es va estrenar el maig passat al País dels Pirineus.

Patrícia Tamayo, de Pack Màgic, explica que són una distribuïdora de cinema infantil enfocada a la difusió de pel·lícules i altres recursos audiovisuals que “estimulen la sensibilitat estètica, l’educació emocional i la transmissió de valors socials i culturals”. La seva aposta la defineixen tres eixos: “Cinema infantil, tranquil i català”. Els films que distribueixen estan adreçats a infants d’entre 2 i 9 anys, sempre tenint en compte els continguts i la durada, de manera que estiguin adaptats a aquesta franja d’edat. Tamayo apunta que aposten pel “concepte slow [lent], ja que els films estan impregnats d’un ritme natural, d’un muntatge harmoniós i d’un interès tant pels personatges com pels espais i paisatges que ocupen. A més, ofereixen unes il·lustracions o una direcció d’art coherents amb les històries, i desenvolupen tècniques artístiques variades”.

A la llista de títols hi ha tant films recents com títols clàssics que van ser populars per a altres generacions, com Les malifetes de l’Emil, d’Astrid Lindgren, l’autora de la famosa Pippi Calcesllargues. Aquesta nova oferta de distribució cinematogràfica de Pack Màgic reprèn una tasca que la seva matriu, Drac Màgic, ja havia dut a terme entre el 1977 i el 2005, en col·laboració amb l’Associació Cultural Cavall Fort i Rialles, amb les quals va elaborar un catàleg de 41 films infantils, representatius del millor cinema europeu i internacional.

Andorra, al setembre

L’Andorra Kids’ Film Festival és el primer festival internacional de cinema infantil d’Andorra, que va tenir la seva primera edició el maig del 2014, i oferirà la segona del 28 de setembre al 4 d’octubre. Es tracta d’una proposta lúdica i pedagògica d’un cinema ric i divers pensat per a canalla d’entre 2 i 12 anys. El primer any va acollir 6.000 persones, entre escolars andorrans i famílies procedents d’arreu, que van destacar “l’acurada selecció de les peces i la diversitat de tallers i de les activitats paral·leles”, segons recorda la codirectora del festival, Marta Lladó. Aquesta apassionada del cinema confirma l’ebullició dels professionals que es dediquen als films infantils i familiars els últims temps, tant amb noves productores, amb festivals o amb diferents esdeveniments. “Al llarg d’aquest 2014-2015 hem col·laborat amb diversos festivals a les sessions per a públic familiar, com el Festival de Cinema Europeu de Reus, el Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient o El Dia Més Curt, una iniciativa internacional que promou els curtmetratges”. I el 12 d’abril la gent de l’Andorra Kids’ Film Festival participarà en el Dia Minimúsica que se celebrarà a l’espai Fabra i Coats de Barcelona, amb la programació de curts familiars, petites joies internacionals.

Segons Lladó, aquest tipus de cinema -molt cuidat i gairebé artesà-és una valuosa eina pedagògica per als infants, ja que “pretén mostrar altres mirades i altres veus”. “Volem estimular i ensenyar, sensibilitzar i potenciar l’audiovisual com a eina d’ aprenentatge”, argumenta.

Amb veterania

Modiband és una entitat de gestió cultural de Barcelona que, en els últims vuit anys, ha creat i produït esdeveniments com Sala Montjuïc, El Meu Primer Festival i Verdi Kids, a més de programar cicles per a la Filmoteca de Catalunya i la Fundació La Caixa. En paral·lel, Vercine és una empresa de distribució, assessoria i consultoria audiovisual amb un extens bagatge en el sector. Al febrer, totes dues es van unir per crear la productora Rita&Luca Film, per comercialitzar films per a infants de 2 a 12 anys, tant en canals comercials com alternatius.

El primer resultat és el cicle de curtmetratges Pas a Pas, adreçat als més petits, nens de 2 a 5 anys, i els seus pares. “És una sessió de 6 curtmetratges creats per reconeguts animadors internacionals. Són històries poètiques, tendres i divertides que ens narren fets que ajudaran els més petits a créixer”, detalla Helena Moliné. El programa va acompanyat de fitxes d’activitats i guies didàctiques.

Pas a Pas estarà present en cinemes de 24 províncies espanyoles i d’Andorra. “L’estrena en sales comercials de cicles de curts sota un mateix fil conductor és un fet inèdit a Espanya, així com la proposta específica per a espectadors tan petits. Tanmateix, a França, Bèlgica o Suècia aquests cicles han trobat un forat estable en la programació familiar”, detalla Moliné. “Les grans produccions nord-americanes estan molt bé i tots les hem vist, però cada vegada hi ha més pares interessats en altres maneres d’explicar històries, en mètodes i discursos alternatius. I com que hi ha demanda, hem mirat d’oferir-los una oferta de qualitat, que doni una visió més àmplia del món, tant per als adults com per als infants”, argumenten des de la productora.

En definitiva, es tracta d’iniciatives que sorgeixen en resposta a les inquietuds de pares que volen que els seus fills també puguin gaudir de bon cinema.

Enllaços d'interès

www.elmeuprimerfestival.com Barcelona

www.andorrakidsfilmfest.com Andorra

www.ritalucafilms.com Barcelona

www.packmagic.cat Barcelona

www.gkids.com Nova York

www.monpremierfestival.com París

www.tiff.net Toronto