Criatures 15/12/2012

Jugo... i aprenc

Joguines, edat i aprenentatge de la canalla

Trinitat Gilbert
6 min
Jugo... i aprenc Joguines, edat i aprenentatge de la canalla E E E E E E

Si juguen, aprenen. Si quan acaben l'escola les criatures tenen una estona per jugar, pairan tot el que han après a classe, perquè la millor manera d'assimilar els coneixements és jugant. Per això, "la prioritat sempre és jugar i no les activitats extraescolars", afirma Imma Marín, directora de Marinva (www.marinva.es).

Després d'una jornada escolar, "no poden fer dues o tres hores més d'anglès o de repàs, perquè no tindran temps per jugar, que és quan s'assenta tot el que s'ha après durant el dia", repeteix Marín. Una altra història, assenyala l'experta de joc i educació, és que les extraescolars no siguin imposades i que, a més, siguin lúdiques de mena. "Una extraescolar de futbol, de patinatge o de qualsevol altra activitat lúdica serviria com a moment necessari per al creixement de la criatura", afirma.

Per aquest motiu, molts professors han incorporat el joc a l'aula com a estratègia d'ensenyament, perquè la neurociència ha demostrat que l'aprenentatge mai no és passiu. "Esclar que s'aprèn abans i millor si es fa de manera activa, i no de manera passiva, que voldria dir estar assegut, escoltant, prenent notes i entendre-ho tot de cop". Així, per exemple, hi ha professors d'idiomes que fan servir pilotes a l'aula per anar-les passant d'un alumne a l'altre, perquè quan l'agafin diguin els noms dels colors. O fan jocs de memòria sobre camps semàntics (com el joc de rotllana del Pare Carbasser) per aguditzar la memòria, com ara dir i repetir paraules sobre un tema escollit. Si un alumne comença dient el nom pera , el següent haurà de dir pera i afegir-hi una altra fruita. I així anar passant un per un. Perd qui no recorda els noms de totes les fruites dites anteriorment a ell.

A l'hora de fixar-se en quina joguina triar per als fills o els nebots, Imma Marín afirma que tan important és una pilota com una nina o un joc de construcció. I tant se val que sigui per a un nen o per a una nena. Tots els jocs aporten elements de quatre de les àrees amb les quals han de créixer els infants: física (saltar, córrer, bellugar-se), psíquica (pensar, expressar-se), afectiva (sentiments i la seva expressió) i social.

I, curiosament, "les joguines educatives, que ensenyen un aprenentatge escolar, no són les més importants", creu Marín. I, si no, "fixem-nos en les joguines que han perdurat al llarg dels anys". La nina, la pilota, la baldufa, els jocs de taula. "Són els jocs que han connectat amb alguna de les quatre àrees de coneixement que necessita una persona per créixer". Per tant, de vegades, la millor tria és la més senzilla, aquella en què el que predomina és la diversió.

Justament l'Adrià Caba, de 2 anys i mig, juga amb les joguines més clàssiques, les de sempre, però té una predilecció marcada pels cotxes, els camions i els trenets. Per tot el que tingui rodes i impliqui moviment. Sempre porta cotxets petits a les butxaques i qualsevol moment i qualsevol lloc són bons per fer-los servir. No són joguines especialment educatives, però mentre hi juga, es pot comprovar com deixa anar la imaginació acompanyant els cotxes per mil i un camins i superant mil i un obstacles.e

Una guia per triar en funció de l'edat

Els professionals de Barruguet (www.barruguet.com), Oldteddys (www.oldteddys.com) i Stocksdidactic (www.stoksdidactic.com) ens ajuden a fer una tria d'idees de joguines per regalar en funció de l'edat de la criatura.

Entre 0 i 6 mesos

Per als primers mesos de vida els objectes estrella són els tradicionals sonalls, sonalls mossegadors, mantes de descobriment, "que són sensorials per estimular els sentits", com explica Yvonne Manzano, de la botiga Barruguet. També els anomenats dudus , peluixos suaus, i els ninos que cada cop que els toquen fan sorolls.

Entre 6 mesos i 1 any

És l'etapa de la psicomotricitat fina, per tant, jocs com els encaixos són ideals. També els jocs de reconeixement de colors i de formes (Hape i Educo són dues de les cases de referència). També els jocs de magnetisme o els jocs per al bany, en què hi ha mil i una propostes suggerents. Els colors per pintar les rajoles, que s'esborren amb l'aigua, o les peces de goma que s'hi enganxen i conformen granges, escoles. Tal com explica Yvonne Manzano, de Barruguet, "amb aquests jocs, com els instruments de música per a l'aigua, l'estona de la banyera es converteix en un temps més de joc".

Entre 1 i 3 anys

És l'edat dels jocs manuals, perquè compaginen la destresa i habilitat més les ganes de fer activitats de manera autònoma. Una de les novetats d'aquest any és el joc de construcció El Nan Casteller (elnan.cat), amb 40 peces de fusta, que reprodueix 37 castellers, 2 acotxadors i 1 enxaneta, que, gràcies als angles rectes i a l'estabilitat, fan que es puguin apilar i encaixar. Altres propostes són els balancins, els tricicles, els carrets que són jocs de construcció alhora, les motos (de fusta, com les que proposa Barruguet, que són ergonòmiques, perquè està pensat perquè les lumbars no pateixin els sotracs quan s'hi corre) o bé els caminadors. David Nuri, director de màrqueting de Stocksdidactic, explica que "la joguina que té més èxit en aquesta franja d'edat és la de fruites fetes de fusta amb peces enganxades amb velcro, i que s'acompanyen amb una safata i un ganivet per anar-les tallant".

Entre 3 i 5 anys

És l'edat en què es produeix l'explosió del joc simbòlic. A partir dels 3 anys, les criatures comencen a ser conscients de què vol dir disfressar-se, per això les disfresses són una bona proposta. També les cases de nines, les pissarres per fer de professors d'escola o els bancs de treball (per picar amb martells, per descargolar) seran garantia d'èxit. Segons explica Yvonne Manzano, de Barruguet, entre els 3 i els 5 anys és una edat en què nens i nenes juguen a tot. Tant se val que un nen jugui amb una nina o que un nena jugui amb un camió o un cotxe. "Potser a partir dels 4 anys sí que ens trobem que els nens, especialment, ja tenen molt clar que no volen jugar a nines", explica la Yvonne.

Entre 4 i 7 anys

Els jocs de sociabilització o d'imitació del món són els preferits en aquesta etapa. Els bressols, els armaris, les trones de joguina, els canviadors, els vestidors, el supermercat, la floristeria, la boutique , el quiosc, la cuineta, l'escola, els forns de pa. Com a novetat, Barruguet presenta Punteria Pirata, que està compost per la disfressa de pirata de l'oest (fàcil de posar, talla única) i una ballesta que no dispara, sinó que és un pa amb una ventosa. En aquesta mateixa etapa, la novetat de Barruguet també és l'armari de disfresses, per tenir-les ben endreçades i a l'abast. I el moble de cupcakes (magdalenes), amb els complements i el llibre de receptes. La ciutat, la peixateria, el forn i el miniatur , que vol imitar les antigues casetes de fusta que es penjaven a la paret i endreçaven les joguines petites. "És un joc que fomenta l'ordre i la cura per les joguines". Per la seva banda, Iolanda Zapata, d'Oldteddys Company (www.oldteddys.com), distribuïdora de joguines, recomana els jocs de la taula de la marca alemanya Habba (www.habba.de), que tenen propostes fins i tot per a criatures a partir de 2 anys. Són jocs de partides curtes, que ensenyen a respectar el torn, a més d'aprendre la cooperació perquè no és competitiu. Per als més grans, també hi ha jocs d'estratègia, com els Víkings ferotges , que és d'estratègia i apostes, i La dansa de l'ou , que agrada a petits i grans per l'habilitat que cal demostrar. I una proposta més, el joc Ducats dels pirates , d'estratègia i sort.

A partir fe 8 anys

Una recomanació són els jocs de la casa Hape, una línia ecològica que proposa manualitats per fer una estació meteorològica, per fer titelles o collarets de paper amb papers reciclats. Dintre de les joguines ecològiques, Hape també proposa cotxes de fusta de bambú, de plantació pròpia i amb packaging ecològic també, que és una proposta per a totes les edats per la innovació de la joguina. Per a aquesta franja d'edat la casa Habba també proposa jocs de coneixement, com Els Països del Món, Els Pirates Matemàtics i El 3x4 plas! (aquest últim és molt útil per fer una repassada a les taules de multiplicar). Per la seva banda, la companyia Stocksdidactic recomana per a aquesta edat els jocs per aprendre conceptes de ciència o biologia, com ara la capsa d'experiments de volcans.

Per a més informació

Festival de Jocs de Taula Dau Barcelona (www.totsobredaubarcelona.info), al carrer de Sant Adrià, 20. De 10 del matí a vuit del vespre, sense interrupció i entrada lliure. Hi ha jocs per a grans i petits, tradicionals i contemporanis, amb els autors dels jocs que ensenyen les seves creacions.

Per trobar joguines en català: www.jocsijoguines.cat. Aquesta pàgina web conté un apartat amb l'explicació de per què és important que les criatures juguin en el seu idioma, en aquest cas el català: "A través del joc els infants es relacionen i coneixen tot allò que els envolta".

Per saber quina és la joguina adequada segons l'edat de la criatura: www.marinva.es i també www.aciertaestanavidad.com

stats