INFÀNCIA

Els infants de la caravana migrant necessiten ajuda i protecció

Els infants de la caravana migrant necessiten ajuda i protecció / © UNICEF Zoom

Els infants migrants que viatgen com a part de la caravana migrant continuen necessitant ajuda humanitària, incloses protecció, salut, higiene i alimentació, per assegurar la seva protecció i el seu benestar, segons Unicef.

Aquest grup de nins inclou aquells que encara viatgen amb la caravana i també aquells que romanen en les comunitats i albergs després de deixar el grup. Al mateix temps, nous grups de migrants procedents de Centreamèrica marxen cap al nord a la recerca d’una vida millor, molts d’ells són famílies amb nens.

Molts dels infants i famílies de la caravana fugen de la violència de gènere i de bandes, l’extorsió, la pobresa i un accés limitat a una educació de qualitat i als serveis socials als seus països d’origen a Centreamèrica (El Salvador, Guatemala i Hondures). Desgraciadament, aquestes circumstàncies són part de la vida diària de milions d’infants de la regió. Cada dia, les famílies que s’enfronten a aquestes dures condicions es veuen obligades a prendre la difícil decisió d’abandonar les seves llars, les seves comunitats i els seus països a la recerca d’una seguretat bàsica i d’un futur millor.

Aquells que viatgen com a part de la caravana s’enfronten a considerables perills mentre viatgen a través de rutes migratòries irregulars, especialment els infants. El viatge és llarg, incert i ple de perills, com el risc d’explotació, violència i abús.

Unicef a Mèxic continua defensant models d’atenció alternativa a la detenció i dona suport a l’enfortiment de la protecció consular per als infants desarrelats.

En l’àmbit mundial, Unicef reitera la seva crida a tots els governs perquè prioritzin l’interès superior de la infància en l’aplicació de les lleis migratòries i dels procediments relacionats, que mantinguin les famílies juntes i que trobin alternatives a la detenció d’infants migrants, cosa que, segons els estudis demostren, pot causar experiències traumàtiques que poden afectar el desenvolupament a llarg termini de l’infant.