EVA BACH

Heu estat més que una afició

Heu estat més 
 Que una afició Zoom

Madrid, 25 de maig del 2012. Final de la Copa del Rei de futbol. Amb manifestació ultra autoritzada i la ciutat plena d'aficionats de l'Athletic de Bilbao i del Barça. Cada cop que els seguidors de l'Athletic veuen algun aficionat del Barça, canten amb ironia: " He visto a uno del Barça ", en al·lusió al nombre molt superior d'aficionats de l'Athletic que es van desplaçar a Madrid, que van arribar a doblar els del Barça. En un bar de la capital, un seguidor del Barça i un de l'Athletic discuteixen acaloradament, cerveses en mà. El de l'Athletic vol que el del Barça reconegui que són la millor afició del món. El del Barça no ho vol reconèixer i la discussió va pujant de to. Un company de l'aficionat culer es decideix a intervenir. Un altre company li recomana que val més que no s'hi fiqui. Però ell s'hi apropa. Es dirigeix amb molta calma a l'aficionat de l'Athletic i li proposa un tracte: "Jo reconec que sou la millor afició del món i tu deixes en pau el meu amic. No tinc cap dubte que ho sou. Salta a la vista: heu vingut el doble que nosaltres".

Una lliçó important

El de l'Athletic s'ho pren molt bé, però torna a increpar el seguidor culer: "Ho veus? -li diu- Fins i tot el teu amic ho reconeix!" L'altre insisteix: "Ho torno a reconèixer, si vols, i tu deixa en pau el meu amic". S'allunyen tots dos, paguen tranquils i se'n van.

El seguidor culer que intervé de mediador és el meu fill gran. El que volia evitar que s'hi apropés és el meu fill petit. Quan arriben a casa i m'ho expliquen, em sento orgullosa de tots dos i que el gran ensenyi el petit a moure's en terrenys minats. "Ells potser són la millor afició -els vaig dir-, però vosaltres heu estat més que una afició. Heu demostrat que sou bons amics i que sou persones, i que, en situacions de conflicte, opteu pel respecte i la concòrdia".