11/05/2013

Hàbits saludables (i II)

2 min

La Fundación Alimentum participa en la web Habitosdevidasaludables.com, i el seu president és el de Pepsico. Al seu patronat hi ha, entre d'altres, Coca-cola, Gallina Blanca, Ferrero, Grefusa (gominoles)... Això no és una fundació sense ànim de lucre, sinó un departament de promoció i relacions públiques. Per a algunes empreses, el sol fet de participar-hi, juntament amb indústries alimentàries de veritat (que fabriquen fideus o iogurts), ja és tot un èxit. Perquè es pot discutir si els pastissos són o no un aliment, però hi ha coses que clarament superen el límit. I no, l'aigua amb sucre i colorant no és un aliment. L'aigua amb colorant sense sucre no és un aliment. Les begudes alcohòliques no són aliments. Els caramels i les gominoles no són aliments.

Altres fundacions i associacions semblen integrades per professionals seriosos, però perden el prestigi i la credibilitat quan accepten diners d'una empresa, i molt especialment d'empreses amb forts conflictes d'interessos. Què ens semblaria una fundació per la pau subvencionada pels fabricants d'armes, o una fundació de vida sana patrocinada per la indústria del tabac? Per què les galetes de dinosaures fan ús en la seva publicitat del nom de l'Associació Espanyola de Pediatria? Si pensem que les empreses constructores no han de subvencionar els partits polítics, ¿per què els fabricants de refrescos, pastissos i gominoles poden subvencionar campanyes contra l'obesitat infantil del ministeri de Sanitat?

Molta gent es preocupa per la privatització de la sanitat, però el fet que la sanitat privada gestioni un hospital públic no es pot ni comparar amb el fet que empreses com Coca-cola, Pepsico, Ferrero o Nestlé gestionin un programa públic contra l'obesitat. La salut dels nostres fills ja ens l'han venuda fa anys, i és l'enemic qui l'ha comprada.

Un programa seriós contra l'obesitat infantil hauria de començar per tractar refrescos, caramels i gominoles igual que el tabac: prohibir-ne la publicitat (especialment en horari infantil), prohibir-ne la venda dins dels centres educatius, obligar a posar una advertència a l'etiqueta tipus "aquest producte no aporta cap nutrient i pot produir obesitat"... Però tot això no passarà mai, i ja sabeu per què. El ministeri de Sanitat ha posat les guineus a vigilar les gallines.

stats