05/01/2013

Frank Sinatra

2 min
Frank Sinatra

Aquest home d'ulls blavíssims i veu prodigiosa va néixer l'any 1915 a Hoboken, Nova Jersey. Tant el seu pare com la seva mare pertanyien a famílies d'immigrants italians. El pare, Anthony Sinatra, d'origen sicilià, era propietari d'una taverna, on treballava als vespres. De dia es dedicava al seu ofici de bomber. La mare, Natalie della Garaventa -coneguda amb el nom familiar de Dolly- era llevadora i la seva família venia de Gènova.

El seu primer fill, Frank, va arribar al món en un part molt problemàtic. Com que el naixement va requerir l'ús de fòrceps, el nadó va patir perforació de timpà i li va quedar una cicatriu a l'orella. Poca cosa tenint en compte que li van poder salvar la vida, que durant uns minuts va estar en perill. La seva mare, Dolly, va saber de seguida que aquell part traumàtic li impediria tenir més fills. Es dóna la circumstància que aquesta dona, de fortes conviccions polítiques, era una ferma defensora del dret a l'avortament i fins i tot va ser empresonada per haver practicat avortaments il·legals.

El fill dels Sinatra, Frank, era un nen entremaliat i, pel seu caràcter una mica fatxenda, sovint es veia embolicat en baralles. Potser també hi ajudava la seva afició a la boxa, heretada del seu pare, que havia estat boxejador professional. Segons recordava Sinatra, la seva infància al barri italià de Hoboken va estar plena d'enfrontaments entre diverses comunitats, que sovint acabaven amb insults racistes i cops de puny. Aquella època va deixar un senyal en la tendra personalitat d'aquell jove de Hoboken. Més endavant, quan va ser un cantant i actor reconegut arreu del món, Sinatra es va comprometre públicament amb diverses causes antiracistes.

Després de la boxa, la seva passió era la música. El que més li agradava era cantar i va començar a fer-ho en públic, a la taverna del seu pare, quan només tenia nou o deu anys, sovint acompanyant-se amb el seu ukelele. La seva vocació musical s'havia despertat després d'assistir a un concert del seu ídol, Bing Crosby, a qui a partir d'aleshores procurava imitar. Com que era un noi més aviat prim i escarransit, el Frank va començar a practicar esport, sobretot atletisme i natació, perquè considerava que estar en forma l'ajudaria també en la seva faceta de cantant.

En canvi, el jove Sinatra no demostrava gaire interès pels estudis. Feia campana molt sovint i finalment va deixar l'institut sense graduar-se. Com que els seus pares treballaven molt i, a més, la seva mare estava molt implicada en qüestions socials i polítiques, el petit Frank passava moltes hores amb la seva àvia i amb una amiga de la família, una dona gran, la senyora Golden, d'origen jueu, que era una mena de cangur. Quan només tenia quinze anys, el Frank ja havia pres la determinació de ser cantant, així que va deixar els estudis i va crear un grup musical amb amics del barri, Hoboken Four. La seva participació, amb primer premi, en un concurs de ràdio, va suposar l'inici de la carrera fulgurant d'aquell noi que havia de ser conegut arreu del món com la Veu.

e

stats