Criatures 21/04/2012

Dibuixar i cantar

1 min

Ignasi Blanch (www.ignasiblanch.cat ) és il·lustrador i coordinador dels estudis d'il·lustració a l'Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona, la primera escola d'il·lustració de Catalunya i de l'estat espanyol. Com a mestre d'il·lustradors, explica que les il·lustracions d'un conte infantil han de combinar el contingut i la tècnica. "Els dibuixos han d'aportar una informació paral·lela al text, i han d'afegir una riquesa visual per entendre el que explica el text i gaudir de la lectura". Quan les criatures encara no saben llegir, les imatges han de ser més senzilles i directes, perquè els petits estan descobrint el món. "Els estem explicant una realitat tridimensional amb unes imatges bimensionals". Només per aquest canvi, entre la realitat i la seva representació, els objectes en els llibres per a nens petits s'han de representar d'una manera comprensible i directa. "Això no vol dir que els infants siguin ximples, no és cert".

L'il·lustrador Ignasi Blanch, que presenta com a novetat Un drac amb massa fums (Oxford University Press), sosté: "Tothom hauria de saber dibuixar i cantar correctament, i segurament el món aniria millor. Dibuixar és una manera de mirar el món, i, per tant, una disciplina bàsica i necessària per entendre'l i interpretar-lo".

"A mesura que les criatures es fan grans, el sistema educatiu prioritza altres matèries en detriment de la música i el dibuix. Això és una llàstima". Són l'essència de l'expressió artística, indispensable en una etapa de formació com la infància.

stats