Hormones, guix, etcètera

Dia de reflexió

Aviat no se sabrà d’on li ve el nom, perquè ningú no dedica aquest dia a reflexionar sobre el que ens han dit els candidats i candidates que es presenten, si és que ens han dit alguna cosa sobre la qual valgui la pena reflexionar. Però el meu amic Benet aprofita el nom del dia per insistir en la importància de la reflexió. El primer que fa notar als seus alumnes és el següent: si no s’acaben de creure el que diuen els candidats, perquè consideren que ho diuen per quedar bé, per guanyar vots, poden fer l’exercici, sempre interessant, de reflexionar sobre el que no diuen. O sobre el que diuen sense paraules.

¿Per què un partit que promet una nova forma de fer política, allunyada dels personalismes i oberta als ciutadans, dissenya paperetes de Barcelona amb la fotografia de la candidata a la manera de Mao Zedong? Per què un altre partit ha enviat la propaganda electoral sense imprimir cap logotip al sobre? ¿Per què costa tant de recordar els eslògans d’aquesta campanya (llevat potser del de la ciutat de Badalona, que en Benet compara amb l’ Arbeit macht frei dels camps de concentració)? Per què només en una de les candidatures (i no és Podem) hi ha tantes dones com homes, i fins i tot alguna més?

L’important són les respostes

En Benet diu que les preguntes són més importants que les respostes. Com més preguntes es facin els seus alumnes, més possibilitats tindran de ser crítics, de no deixar-se entabanar, i de mirar les coses des de punts de vista diferents, que són bones estratègies per adquirir coneixements. Preguntes difícils de respondre: ¿com és que un candidat que es diu Collboni, i que es presenta per un partit que té, políticament parlant, l’aigua al coll, es presta a fer una mena de joc de paraules amb el seu cognom i surt a la tele precisament amb l’aigua al coll per il·lustrar la idea que comparteix l’ofec que pateixen milers de ciutadans? Per què tots els candidats es fan fotografies de grup i no apareixen tots sols, somrient, com abans? Per què una de les candidatures sembla que en lloc de presentar un candidat presenti unes ulleres? Simbolitzen alguna cosa? I l’última: per què només hi ha una candidatura que digui que és la Barcelona del Sí? Només hi ha aquesta?

Hi pensaré, amic Benet. I, segons a quina conclusió arribi, encara sóc capaç de canviar el meu vot.