Criatures 30/04/2016

Descobrim els entorns naturals

La desena edició del cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans de l’AMB amplia l’oferta i estrena la durada anual

Judit Monclús
3 min
Descobrim els entorns naturals

Fixar-se en els detalls sempre condueix a emportar-se moltes sorpreses. És el que va passar el diumenge 10 d’abril al Parc de Can Lluc, a Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat). Un nombrós grup d’edats diverses es va endinsar en aquest espai acompanyat de dos biòlegs per descobrir algunes espècies que hi habiten i que, a vegades, són invisibles als nostres ulls. Un lloc ple de vida amagada que va fascinar els participants i que va tenir com a colofó l’alliberament d’un esparver, tractat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa.

Aquesta exploració es va fer dins el desè cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans, que organitza de manera conjunta l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona amb la col·laboració dels ajuntaments i les entitats locals, les dinamitzadores del territori, amb l’objectiu d’acostar els ciutadans tant als espais que gestiona integralment l’AMB com a les activitats que s’hi fan.

Saber per què disminueix la població de pardals, observar com són els nius per a ratpenats, aprendre que els garrofers tenen gènere masculí o femení, descobrir el vol d’un gafarró, conèixer els perills de la processionària del pi o reconèixer rastres de conills van ser algunes de les experiències que van viure els participants a l’activitat Fem de biòlegs proposada a Can Lluc.

“Estem gratament sorpresos perquè si normalment hi ha una inscripció alta, aquest any encara és superior. Tenim moltes activitats amb llista d’espera i, en el cas de Santa Coloma, hem hagut de duplicar el grup”, indica Núria Machuca, col·laboradora del cicle de l’AMB.

Participació activa

Aquest any és el primer que el cicle es prolonga els caps de setmana i no es divideix en cicles estacionals, així que l’oferta d’experiències també s’ha ampliat. L’inici va ser el 31 de gener al Parc de Torreblanca, a Sant Joan Despí, amb una plantada popular de rosers amb uns 200 participants. A més de contribuir a la millora del roserar, els assistents van gaudir d’un itinerari guiat. “Volem potenciar que el públic sigui un actor sobre el medi, amb una acció de millora a l’entorn”, assenyala Machuca. “El públic que s’apunta a les activitats està conscienciat i té força sensibilitat però sempre hi ha una descoberta que aporta un factor sorpresa que dóna un atractiu afegit a les activitats”, afegeix.

Cada dissabte i cada diumenge l’activitat és en un lloc diferent de l’àrea metropolitana, sempre de manera gratuïta. L’entorn per descobrir és divers, com ho és la tipologia de propostes: tallers, gimcanes, itineraris guiats, etc. L’observació de ratpenats, el busseig, veure el litoral des d’un caiac o descobrir el fons marí de Barcelona són algunes de les cites proposades, així com les activitats del Museu de Ciències Naturals (als dos jardins botànics de Barcelona i a la desembocadura del riu Besòs). Enguany, a més, el 5 de juny, el Parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet acollirà la festa dels deu cicles d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans, en el marc de la Festa del Medi Ambient. “Ens trobem amb un públic amb una gran mobilitat, que vol sortir de la ciutat sense fer un viatge gaire llarg i que troba en aquestes activitats les excursions ideals”, remarca Machuca. El cicle també s’alimenta d’altres projectes de l’àrea metropolitana, com ara el de Jugatecambientals i altres activitats del programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat.

L’opinió dels protagonistes

  • Rosa Maria Díaz, Cornellà de Llobregat. “Tenir un guia a la passejada ens ha permès fixar-nos en coses que normalment ens passen desapercebudes. Hi hem portat les nenes perquè volem que vegin coses fora de l’àmbit de la ciutat pura i dura, i que gaudeixin de la natura”.
  • Núria Martín, Sant Feliu de Llobregat. “És una activitat molt entretinguda i interessant per conèixer la fauna i tot el que podem trobar en un parc. De fet, del calendari proposat, ens hem apuntat a unes quantes sortides adreçades al públic familiar”.
stats