Depressió postpart

Es pot evitar?

Encara que existeixen indicadors que poden alertar d'una depressió postpart futura, aquest trastorn psicològic no es pot predir i, per tant, és molt difícil d'evitar. Tot i aquest punt de partida, com explica la doctora en psicologia Esther Horta, autora d' Un modelo clínico para la depresión postparto, "les dones que hagin passat per una depressió abans de l'embaràs, que tinguin un estat d'ànim depressiu durant els nou mesos de gestació o que visquin en un entorn familiar i social hostil, poden ser més susceptibles de patir aquest trastorn que altres mares, però, en cap cas, estan condemnades a passar per una depressió postpart".

Per tant, d'aquesta afirmació es pot deduir que no es pot establir una relació directa causa-efecte. "En l'estudi que vam fer -detalla la psicòloga Esther Horta-, vam constatar que hi havia més incidència de la depressió postpart en aquelles mares que havien tingut un estat d'ànim depressiu durant l'embaràs. Però això no vol dir que sempre es produeixi. És un avisador". Per tant, algunes dones hi poden estar més predisposades però mai no es pot generalitzar.

En aquesta mateixa línia, qui també parla de la impossibilitat de predir un trastorn que afecta el 10,1% de dones espanyoles és la psicoanalista i psicoterapeuta Michèle Rodríguez, que recorda que la depressió postpart no entén d'edat, ni de raça, ni de classe social. I això vol dir que la poden patir totes les mares per igual. Rodríguez només s'atreveix a descartar de la llista de possibles afectades aquelles dones que tenen una estructura psíquica concreta: que són obsessives i excessivament controladores. "En elles l'angoixa no es presenta d'aquesta manera", explica la psicoanalista.