28/04/2012

Company. 'Cum panis'

2 min

"Avui he fet un nou company a l'escola", diu en Martí. "Has compartit el pa amb ell?", pregunta la mare. I és que company prové del llatí cum panis , que significa amb qui compartim el pa, l'aliment essencial de la nostra cultura. Quan l'amistat arriba més enllà, llavors som carn i ungla i, si som inseparables, estem a partir-nos un pinyó.

Aquest cap de setmana és llarg i no tenim l'excusa de la manca de temps per fer pa, una activitat tan educativa, divertida, màgica, profitosa i barata!

És educativa perquè coneixem el procés d'elaboració d'un producte que mengem cada dia. És divertida perquè ens permet pastar, posar les mans a la massa, manipular-la al gust i passar una bona estona. És màgica perquè a partir d'unes bases que no es poden menjar independentment i sense cocció -la farina, la sal i el llevat- en sorgeix un aliment deliciós (fins i tot quan el resultat és discretet). És profitosa perquè sortirà a taula. I és barata perquè, si realment el resultat és immenjable, només haurem perdut uns cèntims en l'experiment.

Així, doncs, ens posarem els davantals i ens disposarem a descobrir el meravellós món del pa. Que quedi palès que us proposo un pa senzill, d'estar per casa, per gaudir del procés, perquè un pa de debò, artesà, és d'una complexitat immensa, que comença amb la massa mare, un ferment identificador del gust i la textura de cada mestre flequer. Ara bé, per fer amb la canalla, la fórmula que detallo és suficient i funciona!

Preneu nota. Ens calen 500 g de farina normal, 300 ml d'aigua, 20 g de llevat de forner i una culleradeta de sal. Dissolem el llevat en l'aigua a temperatura ambient. Posem la farina en un bol suficientment gros i hi vessem l'aigua amb el llevat i la sal. Ho barregem amb les mans. Al principi ens quedaran ben enganxoses, però a mesura que anem pastant aconseguirem que tota la massa es desprengui del recipient. Llavors, espolsem una mica de farina sobre una superfície neta i hi pastem la massa fins que no se'ns enganxi a les mans. En fem boletes o barres i la deixem fermentar una mitja hora en una safata de forn. Ho coem a 200 ºC durant uns vint minuts, depenent del gruix del panet. Per fer-lo més gustós podem afegir-hi orenga, fruita seca, formatge... tot el que ens abelleixi!

stats