Criatures 18/05/2013

Celebrar la festa o rebre regals

M. Jesús Comellas
2 min

S'ha generalitzat el costum de convidar companys i companyes de la classe el dia de l'aniversari o d'un fet rellevant. Però, per què es fa? Quines són les motivacions de la canalla? I les persones adultes, què hi diuen? Anem a pams. Per a les criatures, ben segur que el principal interès és poder ser el protagonista de la jornada, que es converteix en una molt bona oportunitat per ampliar les amistats i reforçar els lligams. Certament, té molt interès poder compartir una estona de joc amb altres criatures amb les quals hi ha relacions en l'espai escolar o de veïnat, però en aquest cas sense restriccions d'horari ni d'espai, en un ambient diferent. Les relacions no estan condicionades pel rendiment escolar o per altres situacions. Per això, de la festa en poden sorgir noves amistats i potser s'hauran superat algunes dificultats, distàncies o prejudicis.

Ara bé, com ho veuen les persones adultes? Perquè, sens dubte, organitzar una festa d'aniversari és un bon enrenou. És evident que l'espai de casa, les despeses, l'organització familiar i controlar un grup de canalla que tenen ganes de jugar pot ser un problema. Es tracta, doncs, de compaginar els interessos infantils i les possibilitats. Una oportunitat pot ser fer la trobada a casa, però també en un parc, amb el suport d'algunes de les famílies que han estat convocades. Fins i tot és interessant celebrar la festa de dues o tres criatures a la vegada, ja que permet compartir l'organització i agrupar la canalla.

Ara bé, no es pot ignorar que hi ha, també, interessos darrere d'això. No és estrany sentir comentaris en relació a motivacions materials: els regals. S'ha anat estenent la creença, ja en l'etapa d'infantil, d'esperar un regal. Això pot condicionar la llista de convidats, ja que s'acaba desviant pròpiament l'interès per la persona per focalitzar-ho en "qui porta regals". Això farà que s'acabi valorant la trobada per les joguines rebudes, i això acaba classificant les amistats. Que es facin llistes de comunió, de naixement o d'aniversari a l'estil de les llistes de casament influeix en la valoració de les relacions des de molt petits. Segurament, el que cal és descentrar aquesta vinculació de la festa amb els guanys, siguin quins siguin els recursos familiars. El valor i l'interès han de ser reforçar els vincles afectius i l'amistat.

stats