Criatures 27/12/2014

Carta verda als Reis Mags

L’AMB ens ofereix 10 bons propòsits per fer del 2015 un any amb menys residus i més qualitat mediambiental

Gemma Castanyer
3 min

“Desplaçar-se en transport públic, descobrir els avantatges de la bicicleta elèctrica, compartir cotxe, no malbaratar aliments, sumar-se a la Xarxa de Compostaires Metropolitans (XCM), separar els residus a casa i llençar-los al contenidor corresponent, visitar la deixalleria sempre que sigui necessari, aprendre a reparar objectes vells o en desús, passejar pels mercats de segona mà i d’intercanvi, regalar experiències i serveis en lloc d’objectes per tal de no generar residus...” Aquestes són només algunes propostes perquè la carta als Reis Mags del 2015 sigui una mica més sostenible que la del 2014. Complir-les, encara que sigui només una, és fàcil gràcies a la tasca de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona).

Més sostenibles

La tasca diària de l’AMB s’executa tenint molt present el seu Pla de Sostenibilitat Ambiental (2014-2020), que aposta per consolidar la implantació de polítiques amb criteris de sostenibilitat. És per això que totes les polítiques sectorials metropolitanes (aigua, residus, mobilitat, etc) integren de forma coordinada criteris de sostenibilitat. Per aconseguir millorar la qualitat mediambiental, l’actitud individual és molt important. Només cal incorporar petits hàbits en qüestions tan quotidianes com el transport, la separació de residus i el consum.

10 bons propòsits

1.- L’AMB gestiona 88 km de xarxa de metro, una flota de 1.648 autobusos i més de 10.000 taxis que circulen per l’àrea metropolitana. Triar el transport públic que més s’adapti a les nostres necessitats és fàcil, sobretot si fem ús de les aplicacions mòbils de mobilitat de l’ens metropolità que ens permeten organitzar millor els desplaçaments.

2.- Per als amants de la bicicleta, la xarxa ciclable metropolitana està formada per més de 300 km amb 134 estacions de Bicibox distribuïdes per 13 municipis metropolitans.

3.- A més, l’AMB promou l’ús de la bicicleta elèctrica amb importants descomptes i subvencions (Amb.cat/mobilitat).

4.- I si, amb tot, ens cal utilitzar el transport privat, és millor compartir-lo que no pas anar sols.

5.- L’AMB desenvolupa nombrosos programes i campanyes de sensibilització per a la prevenció de residus. Entre les més recents hi ha Som gent de profit, una campanya contra el malbaratament alimentari. Cada habitant llença aproximadament 35 kg de menjar a l’any; planificar la compra amb prou temps i comprar amb seny són només alguns consells que faran que puguem reduir aquesta xifra. La campanya Som gent de profit (Somgentdeprofit.cat), impulsada conjuntament per l’AMB, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, treballa en aquest sentit.

6.- Separant correctament els residus facilitarem el seu correcte tractament. Cada residu té el seu contenidor: groc (envasos), verd (vidre), blau (paper i cartró), marró (orgànic) i gris (resta), i si tenim residus especials cal visitar la deixalleria o el punt verd més proper.

7.- Convertir els residus en adob per a les plantes i l’hort és possible gràcies als compostadors. L’AMB els facilita gratuïtament juntament amb un petit curs de formació.

8.- Donar una segona vida als objectes abans de comprar-ne de nous és una altra mesura per evitar generar nous residus. El projecte Reparat millor que nou és un servei de suport i assessorament gratuït als ciutadans per tal que es puguin reparar ells mateixos alguns aparells i objectes. Es posa a la seva disposició un espai, les eines necessàries i personal qualificat per tal que puguin reparar, posar a punt o canviar un objecte o aparell que ja no funcioni. En podeu saber més a través del blog Reparatmillorquenou.blog spot.com.es.

9.- Vendre i comprar de segona mà o intercanviar és una altra mesura que promou l’AMB. Aquest 2014 s’han celebrat més de 400 mercats amb aquesta filosofia.

10.- I si aquestes festes volem fer un regal, per què no un servei o experiència? Així evitem generar nous residus. Feliç i sostenible 2015!

stats