AURE FARRAN

Cap infant sense colònies

Creixen les ofertes de beques i ajudes per a les famílies en dificultats

Les institucions i les entitats especialitzades en l'àmbit del lleure treballen perquè, malgrat el context de crisi econòmica, cap infant no es quedi sense l'oportunitat de gaudir d'unes colònies o de les activitats dels casals durant l'estiu.

La Fundació Catalana de l'Esplai, per exemple, ha presentat la campanya Encerta l'estiu - Un estiu per a tothom! El doble títol de la campanya respon als dos objectius que la Fundació es planteja: la qualitat de les activitats i la recerca de l'equitat. El president de la Fundació Catalana de l'Esplai, Josep Gassó, explica: "Organitzem activitats perquè les famílies encertin la seva tria d'activitat per a l'estiu i posem a l'abast tots els mecanismes per garantir un estiu per a tothom".

Però enguany la Fundació presenta, en paraules del seu president, "una veritable mobilització ciutadana, amb una bateria d'iniciatives encaminades a garantir l'accés a les activitats d'estiu i impedir que els infants i els joves acabin pagant els plats trencats de la crisi". Aquestes iniciatives s'estructuren en tres accions: la campanya per aconseguir fons i gestionar les beques; un nou sistema d'autofinançament de les activitats, i l'organització de la primera Gimcana Solidària de l'Estiu. Els recursos aconseguits permetran obtenir eines per a les famílies en forma d'ajuts econòmics i lliurament de lots de material per anar de colònies i casals.

Per la seva banda, la Fundació Pere Tarrés té en marxa la campanya Ajuda'ls a créixer , que ajuda centenars de nens i nenes de famílies amb dificultats econòmiques a participar en activitats de lleure durant l'estiu, en els centres d'esplai diari durant la resta de l'any o en colònies d'educació ambiental durant el curs escolar. I és que cal no oblidar que actualment a Catalunya el 25% dels infants i joves menors de 16 anys viuen sota el llindar de la pobresa, de manera que es veuen abocats a una situació d'exclusió social.

La ciutat s'hi implica

L'Ajuntament de Barcelona, per garantir que tots els infants i joves puguin accedir a l'oferta de casals d'estiu i de colònies que ofereix la ciutat, ha pressupostat 750.000 euros per ajudar les famílies amb pocs recursos. Així, les que tinguin rendes inferiors a 9.959 euros anuals poden sol·licitar aquestes ajudes.

El període d'inscripció per a les activitats s'obre avui. N'ofereixen més de 500 de diferents, des de casals esportius fins a d'altres relacionades amb el lleure o la cultura. En podran gaudir més de 160.000 criatures.