Arrelats

Sentit de pertinença

Anna Solé Mena, autora del llibre Multilingües des del bressol. Educar els fills en diverses llengües, i treballadora de la Comissió Europea, explica que, per a les criatures, "conèixer i celebrar les tradicions de la cultura d'origen dels pares és fonamental per crear arrelament i sentit de pertinença a un poble". I és que no hi ha cap incompatibilitat entre celebrar les tradicions del país d'origen i les del país d'acollida. "Els meus fills tenen regals de Sant Nicolau el 6 de desembre i dels Reis d'Orient el 6 de gener i, a més, fan cagar el tió per Nadal. Ni a ells ni als seus amics els sembla estrany. És una més de les moltes coses que reflecteixen el seu doble bagatge cultural", explica Anna Solé.

En aquest sentit, Mercè Martínez, professora titular del departament de psicologia bàsica de la Universitat de Barcelona (UB), afegeix que el mestissatge és justament això: "Mantenir les tradicions d'origen i, alhora, adaptar-se a les del país d'acollida". A Catalunya mateix, el pessebre i l'arbre de Nadal s'han fusionat com a propis, tot i que l'arbre de Nadal és del nord d'Europa.Quan les criatures siguin grans, ja decidiran quina tradició volen seguir o mantenir. "En aquest pas hi té un paper primordial la religió, perquè les tradicions religioses no depenen d'un lloc concret mentre que les culturals sí".

Per la seva banda, la professora de pedagogia de la UB Anna Forés indica que les criatures són flexibles: "Com més rica sigui la cultura que se'ls doni, més inclusiva serà la seva mirada". De fet, quan només coneixes una realitat, et pots pensar que només existeix aquella, quan en realitat el món és complex. Per a tots els pares, de nacionalitat mixta o no, Forés recomana que sempre intentin explicar què hi ha més enllà de la festa que se celebra. "Hi ha una argumentació que se'ls ha de fer saber". El Cap d'Any és la festa del solstici d'hivern, quan es fa balanç de l'any que s'acaba i la previsió del que arriba.