GEMMA CASTANYER

Al bus amb la nostra gossa

El transport públic de competència de l’AMB permet viatjar amb un animal domèstic. A l’octubre els gossos podran anar en metro

La Blanqueta és una gosseta mitjana que viu al barri del Raval de Barcelona amb la família Codina, el Toni, la Violeta i els seus dos fills, el Munir, de 14 anys, i la Sara, de 9. Quan la Blanqueta veu que a casa tothom es prepara per sortir ja sap que la col·locaran en una motxilla especial per a ella. Una motxilla que habitualment es penja el Munir a l’esquena i on la Blanqueta va còmoda i segura per traslladar-se en transport públic: “Li agrada moltíssim sortir de casa. Mai l’he sentida bordar, ni tan sols remugar, quan va dins la motxilla -explica la Violeta-. Amb ella hem agafat el bus per anar a la platja o en alguna ocasió per anar d’excursió a Collserola”, afegeix.

Ara si la Blanqueta va ben protegida a la motxilla no hi ha problema perquè agafi qualsevol dels autobusos de les 210 línies que gestiona l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) a través de diferents companyies de transport públiques i privades que operen sota concessió administrativa.

Segons la normativa vigent, que es pot consultar al reglament de viatgers dels serveis de transport públic en superfície, de competència de l’AMB (www.amb.cat/web/mobilitat), “els usuaris dels autobusos tenen prohibit entrar animals domèstics dins els vehicles, excepte els gossos pigall de les persones invidents, i aquells animals domèstics que per la seva mida puguin ser transportats en receptacles convenientment preparats, sempre sota la responsabilitat del portador, perquè no embrutin o incomodin els altres viatgers”.

Normes raonables

David Reyes, conductor d’autobús del grup Baixbus, que opera en línies que són competència de l’AMB, destaca la importància de portar els animals domèstics en receptacles condicionats per a ells, tant per la seguretat del mateix animal com per la de la resta de passatgers que viatgen al bus: “Els usuaris que tenen animals domèstics i que habitualment agafen el bus coneixen la normativa i la respecten al peu de la lletra. Si veig algú que vol pujar i que porta el gos o el gat dins un receptacle que no és reglamentari (com una bossa de platja, una capsa, un bolso o simplement embolicat amb una manta) li explico què diu la normativa i per què no pot pujar al vehicle. En general ho entenen perfectament”.

Animals al metro

A partir de l’1 d’octubre, a més de poder anar en bus, la Blanqueta també podrà viatjar en metro sempre que porti morrió i vagi subjectada en tot moment amb una corretja no extensible i a una distància inferior a 50 cm de qui la porti. Es tracta d’una aposta en favor de la bona convivència entre persones i animals que ha portat a terme l’operador de transport públic TMB (Transports Metropolitans de Barcelona). D’aquesta manera, Barcelona s’equipara a altres ciutats europees com Berlín, Brussel·les i Ginebra.

Hi haurà altres condicionants a tenir en compte, com que els gossos considerats potencialment perillosos no podran ser conduïts per menors de 16 anys i que les persones que els portin hauran de dur la llicència i la certificació acreditativa d’inscripció al registre municipal. A més, només s’admetrà un gos per persona i els gossos no podran ocupar seient. També cal recordar que caldrà que accedeixin a les dependències per les escales d’obra o amb ascensor.

Els portadors del gos seran els responsables de l’actitud de l’animal i els responsables dels danys i perjudicis que pogués ocasionar. Recordeu també que els gossos hauran d’estar identificats electrònicament amb un xip i inscrits al registre censal municipal. I que cal comprovar en quins horaris està permès que hi accedeixin, ja que entre setmana hi haurà certes restriccions.