MÒNICA L. FERRADO

Ai, quin mal! El mal de panxa

Moltes vegades darrere els mals de panxa recurrents s’hi amaguen factors de caràcter psicològic i social

Cada matí, el Guillem, en prendre el got de llet, repetia el mateix: “Tinc mal de panxa”. Els seus pares, la Raquel i el Miquel, van decidir dur-lo al metge. Li passava també en menjar formatge i altres lactis. Li van fer proves i cas resolt: era intolerant a la lactosa. Però no tots els mals de panxa tenen una causa tan clara. El dolor abdominal recurrent (DAR) és un problema de salut freqüent que s’associa a factors de caràcter psicològic i social (sobretot ansietat, estrès, autoexigència i problemes familiars, entre altres causes).

Un altre cas és el de la Laia, una nena de 4 anys que també alguns matins, abans d’anar a escola, diu que té mal de panxa. Els pares l’han dut al metge, li han fet proves diverses i com que en tot el dia no es queixa més han arribat a la conclusió que probablement al darrere hi ha nervis. No és casual que sobretot li passi els dies que toca piscina. No li agrada gens posar el cap dins de l’aigua.

A Catalunya, aquest tipus de mal de panxa sense cap causa orgànica afecta aproximadament un 10% dels nens d’entre 9 i 15 anys, segons els responsables del grup Psicologia, Salut i Xarxa (PSiNET), de la Universitat Oberta de Catalunya, que amb el suport de RecerCaixa (un programa de l’Obra Social La Caixa i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques) estan treballant per utilitzar les noves tecnologies que han d’ajudar els pares i els professionals a saber què hi ha darrere d’aquests mals de panxa.

La majoria de professionals que han d’afrontar aquest problema troben difícil el tractament, perquè no disposen de recursos que els permetin oferir alguna solució que els ajudi a revertir-lo. I tampoc no saben com ajudar les famílies preocupades per la falta de respostes. Segons Rubén Nieto, investigador del grup PSiNET, “el que els pot anar millor a aquests nens és un tractament psicosocial, però al nostre entorn hi ha molt pocs tractaments d’aquest tipus adreçats a la canalla”.

Omplir un buit

Aquest buit és el que pretén omplir l’eina que han desenvolupat, DARweb, un innovador programa de tractament psicològic online per al dolor abdominal que des de fa més d’un any s’ha estat provant amb molt bons resultats. Les famílies que han intervingut en el programa pilot l’han valorat molt bé, amb una mitjana d’un 8 sobre 10 els pares, i un 7 sobre 10 els infants.

DARweb està format per 7 unitats de treball que faciliten informació i ensenyen diverses estratègies. Entre altres coses, als nens se’ls ensenyen tècniques de relaxació i de distracció, i als pares se’ls entrena per respondre de la manera més adequada a les conductes de dolor dels nens. Per fer més atractiu el tractament s’ha dissenyat un còmic protagonitzat per un nen i la seva família. Setmanalment, els investigadors fan contactes amb pediatres per donar-los a conèixer l’eina DARweb perquè la recomanin a les famílies.

Recentment, la revista Pediatrics, una publicació de referència per als pediatres editada per l’Acadèmia Americana de Pediatria, publicava un article en què es reconeixia la falta d’eines per entendre i tractar aquest tipus de dolor recurrent quan les exploracions no permeten trobar-ne la causa. Manifesten que el problema desgasta molt les famílies. Apunten que una de les possibles causes podria ser el que es podria anomenar cervell intestinal, en referència al sistema nerviós entèric, una part del sistema nerviós encarregada de controlar el sistema digestiu. Darrere dels mals de panxa hi podria haver una alteració entre aquest cervell intestinal i el sistema nerviós central, de manera que hi ha una sobrereacció davant estímuls psicològics.