Passat i present

ÀNGELS GARRIGA, L’AUTORA

Àngels Garriga Martín va néixer a Sant Vicenç de Calders el 1898. Va estudiar als Estudis Normals de la Mancomunitat de Catalunya (1920-1923) amb professors il·lustres com Pompeu Fabra, Alexandre Galí, Artur Martorell i Rosa Sensat. Va ser mestra municipal a Barcelona des del 1923 i va treballar als Grups Escolars Baixeras i Pere Vila, del Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona. El 1945 va quedar impossibilitada i es va traslladar a viure a la casa pairal del seu marit, a Saifores (Baix Penedès), amb la seva filla, Marta Mata. Va ser durant l’estada a Saifores que va escriure diversos llibres per a l’aprenentatge de la llengua, inspirant-se en les metodologies didàctiques europees més modernes. El 1965 va publicar el Beceroles, el primer manual d’ensenyament en català editat després de la Guerra Civil. Àngels Garriga va morir a Barcelona l’any 1967.

RECORDS DELS EXALUMNES

La web www.beceroles.editorialteide.com recull els records d’alguns exalumnes que van fer servir el Beceroles quan eren petits.

Montserrat Cererols hi explica que va aprendre a llegir en català amb aquest llibre de text. “Devia aprendre a llegir a l’escola, en castellà, esclar, però em costava molt i no acabava d’arrencar. A l’estiu el meu pare va comprar el Beceroles i cada dia m’ensenyava a llegir. Anys després comentava orgullós que jo havia après a llegir en català”.

Per la seva banda, Montserrat Galí destaca: “A l’escola ens trobem amb dificultats a l’hora de trobar un llibre de la qualitat del Beceroles ”. Aquesta educadora reconeix: “Encara fem servir l’ Estels, perquè creiem en aquesta pedagogia”.