Família 10/12/2016

Estem menjant prou bé?

Com alimentem la canalla? L’Hospital Sant Joan de Déu alerta que augmenten les restriccions en determinats aliments, mentre que les famílies segueixen marcant les dietes amb el focus posat en l’alimentació saludable

Trinitat Gilbert
4 min
De què es compon una alimentació saludable? Estem menjant prou bé? Què diu l’informe ‘Guia per a una alimentació infantil saludable’? Respon el nutricionista David Gasol El com, tan important com el què

“Els nostres fills no han pres mai llet de vaca, però sí que mengen iogurts d’ovella i algun formatge de vaca”, expliquen Astrid Barqué i Ferran Luir, pares de tres fills: el Biel (8 anys), la Mariona (6) i el Quico (1). L’Astrid és vegetariana, experta en alimentació i esport, i darrere de cada decisió alimentària familiar hi ha documentació i seguretat.

“De carn i de gluten cada cop en mengen menys, els nostres fills”, continuen explicant els pares. Tots dos són coneixedors de l’estudi que l’Hospital Sant Joan de Déu ha publicat en què alerta de les dietes infantils restrictives, que impliquen la carn, la llet de vaca i el gluten. “Estic molt enfadada amb aquest estudi perquè trobo més alarmant la ingesta de galetes i altres aliments ensucrats per esmorzar i per berenar, i sobretot els índexs de sobrepès i obesitat que tenim”, diu Barqué.

L’Hospital Sant Joan de Déu va fer conèixer a finals d’octubre l’informe mèdic sobre alimentació anomenat 'Guia per a una alimentació infantil saludable' a través del canal de promoció de salut i benestar infantil de què disposa, anomenat FAROS. “La preocupació per l’alimentació sana i moltes informacions que circulen porten a creure a les famílies, erròniament, que alguns aliments poden resultar nocius per a l’organisme”, explica l’estudi, que ha fet una enquesta a 3.000 pares, mares i professors.

D’aquí que l’informe destaqui que hi ha famílies que han optat per dietes hiperproteiques, veganes, ovolactovegetarianes, crudívores o d’altres. Per a l’informe FAROS, aquest tipus de dietes han de tenir un assessorament tant del pediatre com d’un nutricionista. “La dieta vegetariana estricta, per exemple, dificulta que els nens puguin obtenir la quantitat de vitamina B-12, d’àcids grasos, de vitamina D, de calci, de zinc i der ferro que necessiten”, continua explicant.

Què diu l'informe FAROS?

  • Cal promoure el consum diari de lactis, perquè és la millor font de calci i de vitamina D, per a la correcta formació òssia.
  • La carn, els ous i el peix són una font important de proteïna.

Més enllà de les restriccions alimentàries, l’Hospital Sant Joan de Déu també destaca altres dades que considera alarmants: “Un 80% dels infants no mengen la fruita necessària, un 50% només mengen verdura una vegada al dia i un 90% no mengen peix cada setmana”. No menjar fruites ni verdures ni hortalisses no implica només una falta de vitamines sinó també de fibra i d’aigua, perquè també en són una font important.

CAL LA LLET DE VACA?

Per la seva banda, la biòloga i màster en nutrició Gemma Ros sosté que la llet de vaca no és indispensable en l’alimentació infantil. “El calci que ens aporta la llet el podem obtenir d’altres aliments làctics, com iogurts naturals o formatge fresc, o d’altres d’origen vegetal, com els llegums, la fruita seca, el bròquil o els espinacs”. Dit això, Ros considera que la llet de vaca tampoc no és un “verí”. “En el cas dels infants sempre que no hi presentin al·lèrgia prendre llet és la manera més senzilla que tenim per assegurar-nos que obtenen tot el calci que els seus ossos necessiten, no només perquè és una molt bona font de calci sinó perquè la llet també els aporta altres nutrients, com la vitamina D i la lactosa, que n’afavoreixen l’absorció. Precisament per això, tampoc crec que s’hagi de donar llet sense lactosa al nens”, diu Ros.

El com, tan important com el què

L’informe FAROS recomana donar importància a com es menja per aconseguir que el que mengem sigui un èxit:

  • Planifiqueu junts què mengeu.
  • Aneu amb els infants a comprar els aliments i impliqueu-los en la cuina.
  • Feu-los parar la taula.
  • Mengeu tots junts i el mateix.
  • Tingueu paciència i mireu de preparar de diferents maneres un aliment si l’infant el rebutja.

De fet, a l’hora d’aconseguir una alimentació saludable, un dels consells essencials és el consum d’aliments vegetals i poc processats. “Hem d’evitar, en canvi, els aliments precuinats, que ens aporten molta sal, o la brioixeria, que ens aporta molt de sucre”. Així, en el menú diari hi ha d’haver verdura, tant per dinar com per sopar. “I en formats diferents: amanides, cremes, al vapor, saltejades, escalivades”. Al costat de la verdura hi ha d’haver la fruita i els llegums, “una font fantàstica de proteïna vegetal juntament amb els cereals integrals i la fruita seca”.

Respon el nutricionista David Gasol

  • Els lactis són aliments altament rics en greixos saturats, així que en un moment en què l’índex d’obesitat infantil està pels núvols, i en què el nostre país n’és un dels més perjudicats del món, em sembla poc apropiat fomentar-ne el consum. Hi ha un munt d’aliments, com les verdures verdes i de fulla (col Kale i d’altres), la fruita seca i llavors com el sèsam i les ametlles, el tofu, les algues marines, entre molts altres aliments, que tenen més quantitat de calci i, el que és més important, de bona absorció pel cos humà, i són més sostenibles en l’àmbit ecològic.
  • S’ha de prioritzar el consum de les proteïnes vegetals: llegums, tofu, seitan, tempeh... lliures de greixos saturats, hormones i medicaments. I aquest consum es pot combinar amb el d’altres proteïnes animals (peix, ous i carn), però aquests últims no són l’única opció possible de proteïna.
  • Cal fomentar la ingesta de cereal integral, de gra sencer, que és ric en minerals i fibra.

Per la seva banda, el nutricionista David Gasol considera que l’informe FAROS “dóna un punt de vista sobre l’alimentació conservador, de patrons nutricionals que ja s’ha demostrat que no funcionen”. De fet, segons el nutricionista, el més alarmant de tot el que hi diu és que només un 2% de les criatures mengen dos cops al dia verdura, cuita o crua. “Aquesta és l’única declaració alarmant que conté l’informe”, conclou.

De què es compon una alimentació saludable?

  • Verdura i hortalisses. Són una gran font de vitamines i també de fibra i d’aigua.
  • Cereals integrals, pastes i sèmoles. Si són integrals són més rics en fibra, vitamines i minerals.
  • Proteïnes (per aquest ordre). Llegums, peixos, ous i carn de bona qualitat.
  • Llavors i fruita seca. Són font de proteïnes, greixos saludables, minerals i vitamines.
  • Algues marines. Font de minerals d’alta qualitat i d’alta absorció.
  • Ferments vegetals. Font de probiòtics lliures de greixos saturats. Xucrut, olives, miso...
  • Oli d’oliva verge extra. Millor de primera premsada en fred.
  • Sal marina sense refinar. Per cuinar.
  • Fruita Fresca, ecològica i de temporada. Per menjar entre àpats, en els berenars i a mig matí
stats