Criatures 08/03/2016

Alternatives a l’entrepà per esmorzar a l'escola

2 min
Penjadors d’una escola de Barcelona en una imatge d’arxiu.

Avui em toca donar resposta als comentaris que vàreu fer al post sobre “14 alternatives a l’embotit pels entrepans de l’escola”. Alguns em demanàveu propostes alternatives per a nens (o adults) amb diverses al·lèrgies alimentàries. És ben cert que hi ha una gran part de la població que té una o altre al·lèrgia a algun aliment i això complica una mica més la tasca de programació d’àpats (entre ells, l’esmorzar per portar a l’escola). Per començar, una recomanació que faig extensiva també a la gent sense al·lèrgia: intenteu consumir aliments frescos i poc elaborats. Això que de per si és important per a tothom, encara ho és més en el cas de les al·lèrgies, perquè aprendre a interpretar correctament les etiquetes nutricionals i tots els noms que pot tenir un determinat al·lergen és realment complicat. Per això, una de les primeres alternatives a l’entrepà que ve al cap és la fruita. Ja sabem que, per seguir una dieta saludable, cal augmentar el consum de fruita i verdura. Així, podem aprofitar l’estona del pati per posar-los una peça de fruita sencera a la motxilla, o tallada a trossets en una carmanyola. Una opció molt bona per les postres o els berenars són els sorbets a base de fruita triturada. Aquesta recepta la fèiem tot sovint a casa, quan la meva filla petita va tenir al·lèrgia a la proteïna de la llet. Només cal pelar la fruita (pot ser de fruites variades) i posar-la a congelar planera en una bossa. Després només caldrà treure-la del congelador quan vulguis preparar el sorbet i triturar-ho tot. No li cal res més, ni llet, ni sucre... És realment fàcil, deliciós i refrescant! Una altra opció molt bona per portar a l’escola és la fruita seca (per als que no en siguin al·lèrgics, està clar). Aquesta també és una bona alternativa, per exemple, pels qui pateixen celiaquia perquè no conté gluten (i per a tota la resta, per descomptat!). La fruita seca és un aliment nutricionalment molt complet i que ens hauríem d’acostumar a consumir-ne cada dia. Per fer de tant en tant alguna recepta dolça o pastís, penseu que podeu substituir l’ou per un plàtan madur triturat, o que el greix que ens aportarien les nates el podem substituir per oli d’oliva o de gira-sol. També us he volgut proposar-ne una de ben fàcil i divertida (idea de la Fundació Alicia)que de segur que us pot servir algun dia com a alternativa als entrepans. Pastís de moniato al microones sense gluten i sense llet (per a 2 persones): Ingredients

  • 80 g de moniato
  • 50 g de sucre
  • 1 ou
  • 40 g de farina sense gluten
  • 5 g de llevat en pols sense gluten
  • 25 g oli d’oliva

Elaboració

stats