Criatures 12/12/2015

Pistes per fer la carta als Reis

Tenir en compte uns criteris educatius per escollir els regals de Nadal ens pot ajudar a encertar la tria i aconseguir una opció perquè els nens es diverteixin i els aportin alguna cosa més que el simple entreteniment. Varietat, mesura i pensar per a qui són els regals, claus de l’èxit 

Olga Vallejo
7 min
Pistes per fer  la carta als Reis

Fa dies que sentim a parlar de Nadal, tot i que la tradició diu que no és fins a aquest diumenge, coincidint amb Santa Llúcia, que hauríem de plantar el pessebre. L’encesa de llums acompanya un tret de sortida no oficial que ens convida a visitar botigues plenes a vessar amb possibles regals. Passem estones repassant catàlegs de joguines que nens i nenes esperen que els cagui el tió o els portin els Reis. Però ¿és possible fer una bona tria entre tanta oferta? ¿Deixem que la publicitat condicioni les preferències dels nostres fills o intentem que demanin el que a nosaltres ens sembla més convenient?

Antonio Naranjo, gerent de Kid’s Cluster (www.kids-cluster.com ), el clúster català d’empreses de productes i serveis per a nens, assegura que els jocs i les joguines són un aliat extraordinari per a la creativitat, el desenvolupament de la psicomotricitat fina, el descobriment de l’expressió artística, la capacitat per atendre plenament a una tasca o l’autoestima i autoconfiança que es deriva de veure que superes reptes. “Aquests són uns criteris educatius que hauríem de tenir en compte a l’hora de fer la carta als Reis. Al mercat hi ha un ampli ventall de productes que poden ser aliats clau en la criança dels fills”, comenta Naranjo.

El primer, la carta

La Mireia i l’Ismael ajuden els seus fills, el Pol (5) i l’Arlet (3), a fer la carta als Reis. “El criteri és que triïn lliurement, tot i que preferim que no demanin joguines amb piles i sorolls, perquè tenim l’experiència que són un desastre. Els jocs que perduren, els que els estimulen a seguir-hi jugant més de dos dies triomfen, però si tenen capricis d’aquest tipus els Reis els en solen dur algun”, explica la Mireia. L’Ismael afegeix que intenten que hi hagi varietat: “El que els nens demanen sempre és poder jugar amb nosaltres i, per a nosaltres, el millor regal és tenir temps per jugar amb ells”.

L’Arlet agafa el catàleg de joguines i m’ensenya el que ha demanat. El color del gomet que hi ha enganxat indica el grau de preferència. L’univers Frozen està molt ben posicionat. A la carta del Pol les primeres peticions estan relacionades amb Sendokai.

L’experiència, un grau

Els pares asseguren que cada cop aconsellen millor els patges de Ses Majestats. “N’hem anat aprenent. Després del primer any, desbordats, amb un munt de regals que els nens no eren capaços de valorar, vam decidir ajudar la resta de la família a fer la carta. Ara tot està més organitzat. L’experiència ens ha demostrat que quan reben menys regals, si estan ben triats, en disfruten més”, diu la Mireia. Una opinió que coincideix amb la de la presidenta de l’Associació Internacional pel Dret dels Nens a Jugar a Espanya, Imma Marín, que ens recorda que l’excés de joguines fa disminuir les ganes de jugar, per tant, menys és més.

Regals per compartir

A casa de la Laura (6) i els seus germans, l’Aniol (19) i el Bernat (15), també hi ha una feina prèvia abans d’entregar la carta a un dels patges reials. La Cristina, la mare de la Laura, comenta que, per sort, ha passat l’època en què volia demanar-ho absolutament tot, i ha descobert que el que més li agrada són els jocs de taula. “Depèn del que demani li expliquem que allò val molts diners i els Reis han de dur regals per a tothom, o que un altre any li havien dut alguna cosa similar i no va jugar-hi gens. Per sort és raonable i ho entén”, diu la Cristina. Intenten, en la mesura del possible, disfrutar dels regals plegats, amb jocs que puguin compartir o amb activitats per fer en família. “Com que els nois són grans sovint els porten diners, que estalvien per fer una escapada o un viatge tots cinc a l’estiu”, explica el Jordi, el pare de les criatures. A ell li agrada especialment el moment de rebre i obrir els regals.

Ajuda als patges reials

La Cristina dóna un cop de mà als patges, destriant les millors ofertes i aconseguint que els Reis treguin el màxim rendiment al pressupost que destinen a cada nen. Compara els catàlegs de diferents botigues i els avisa dels descomptes previs que fan molts establiments. “Pot haver-hi una diferència de fins a 10 €, que suposa un estalvi important”, diu.

Tendències

Kid’s Cluster elabora un estudi quantitatiu i qualitatiu sobre tendències de productes infantils, en què es detecta que tornen els clàssics: “L’evolució tan ràpida dels productes d’entreteniment incrementa un interès a contracorrent per articles d’oci més bàsics i menys sofisticats, i els pares s’interessen per jocs semblants als que ells tenien de petits”, explica Antonio Naranjo, que aposta clarament per un recurs que perviu i funciona en totes les franges d’edat: el llibre.

Trucs per fer una bona carta als Reis

1 Ajudem els fills a escriure-la. Evitem fer una llista de la compra i expliquem què ens agradaria rebre.

2 Fer peticions per ordre de preferència.

3 Als Reis els agrada que els expliquem per què volem el que demanem, els orienta i els ajuda a encertar-la.

Què cal tenir en compte per fer una bona tria?

Aprofitem l’experiència en jocs, joguines, infància, educació i noves tecnologies per a l’entreteniment d’Imma Marín, directora de Marinva ( www.marinva.es ) i presidenta de l’Associació Internacional pel Dret dels Nens a Jugar a Espanya (IPA España), per fer una bona petició de regals. I es tracta de passar-s’ho bé quan es fa la tria, quan s’entreguen els regals i, no cal ni dir-ho, quan s’hi juga.

Segons Imma Marín, hi ha un seguit de criteris generals que s’han de tenir en compte independentment de l’edat de les criatures: “És important pensar en l’infant concret que ha de rebre el regal, què li agrada i li fa il·lusió i amb què s’ho passa bé, amb qui jugarà o on jugarà. La resta de l’any els pares poden negociar el que compren als fills, però quan és el moment de fer la carta als Reis està bé que demanin el que vulguin, sent conscients que Ses Majestats fan el que poden i volen”, proposa Marín.

Esforcem-nos també perquè l’entrega de regals, el dia de Nadal o de Reis, sigui un èxit: cal mantenir un cert ordre, dedicant a tothom el temps que es mereix.

Resolem dubtes: quants regals?, de quin tipus?, per a quines edats?

1 Els petits no han de rebre gaires regals perquè no poden assimilar massa coses. Més val poc i de qualitat.

2 Un repertori variat (joc simbòlic, motriu, de taula, construccions...) i amb certa uniformitat (una nina, el cotxet i roba per a la nina, o la bici, el casc i la cistella, per exemple).

3 Les edats recomanades de cada joc són orientatives. Pensem com són les criatures i respectem el seu ritme.

4 La família hauria de posar-se d’acord perquè un bloc conjunt de regals es reparteixi entre les diferents cases.

5 Plantegem-nos que el que arriba a casa dels avis s’hi pot quedar per quan hi vagin els nens i no atapeir de joguines l’habitació dels nens.

6 És un dia familiar, pensem a demanar regals que facin il·lusió a tots i puguem disfrutar-ne en família.

7 És saludable que Ses Majestats sempre s’oblidin d’alguna cosa i en portin una altra no demanada.

L’univers dels videojocs

Albert Garcia, periodista especialitzat en videojocs, considera que els nens haurien de començar a jugar amb videojocs a partir dels 7 o 8 anys. “Crec que és una bona edat per regalar-los una consola o videojocs per a l’ordinador. No cal córrer, tenen molts anys per jugar-hi. També s’hauria de consultar la classificació per edats [www.pegi.info ], que no és infal·lible però orienta, i més val que comencin amb jocs multijugador o amb una consola portàtil que també tinguin els seus amics, perquè no hi juguin sols”, recomana l’Albert.

Les consoles

A l’hora de triar la consola és important tenir en compte quines tenen els amics, per poder intercanviar jocs i poder jugar online.

Nintendo 3DS. És portàtil. Disposa de jocs de qualitat per a tots els públics, sobretot per als més petits.

Wii U. Té un comandament amb pantalla tàctil i és molt recomanable per jugar amb nens i en família.

PlayStation 4 (PS4). Destinada a un públic ampli, tot i que sobretot té jocs d’acció i aventura pensats per a adolescents i adults.

Xbox One. Molt semblant en jocs a la PlayStation 4. Al nostre país és menys popular que la seva competidora.

Videojocs recomanats per als més petits

Albert Garcia ens recomana novetats del 2015:

Splatoon (Nintendo 3DS. A partir de 7 anys).

Han aconseguit el que ningú havia fet fins ara, un joc d’acció a l’estil de títols tan populars com Call of duty però sense violència. Els seus personatges són uns calamars simpàtics, que disparen pintura amb la voluntat de tacar la major part de terreny possible. Divertit i amb una producció molt cuidada.

Tearaway Unfolded (PS4. A partir 7 anys).

El protagonista és un noi o noia que viu en un món retallable en 3D. És una mena de conte que fins i tot agrada als grans. Si juguem amb els fills amb l’excusa d’ajudar-los, ens ho passarem bé. Amb un bon estil visual.

Animal Crossing: Happy Home Designer (Nintendo3DS).

El jugador és l’alcalde d’un poble on viuen animals i ha d’aconseguir que els seus habitants estiguin contents. Útil per aprendre a gestionar i començar a tenir nocions d’economia domèstica. El que diuen els personatges és divertit. Aquesta nova edició està centrada en el disseny de les cases.

Skylanders: Superchargers (PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One).

El joc va dins d’una caixa on també hi ha uns ninos i una plataforma. Quan col·loques els ninos a la plataforma, entren al videojoc i es mouen dins de la pantalla. També es poden comprar ninos per separat. Des de fa uns anys que està tenint molt d’èxit.

Disney Infinity 3.0 (PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One i PC).

Funciona igual que l’Skylanders. La particularitat és que aquí els ninos no són els inventats per la marca, sinó que són personatges de Disney, Star Wars i Marvel. El packaging és una capsa gran i vistosa. Com Skylanders, es tracta d’un títol molt comercial.

Últimament molts videojocs de la Wii U (com el nou Super Mario maker i Yoshi’s woolly worl d) vénen amb una caixa que inclou figuretes amb la mateixa tecnologia.

stats