En família

Una vida sense càries?

Un anunci televisiu recent comença amb una mare que dóna tot de dolços a la seva filla. Dolços i més dolços. L’omple, l’embafa amb dolços. Fa angúnia. Vénen ganes de cridar a la pantalla: “Senyora, què fa! Pari de donar sucre a la pobra nena!”

I, en efecte, una veu en off es pregunta: “Amb tant de sucre, serà possible evitar les càries?” Durant uns segons penso que deu ser un missatge del ministeri de Sanitat. Ara diran: “Limiti el consum de sucre dels seus fills. La salut dels fills, la responsabilitat dels pares”, o alguna cosa similar. Però no, és un missatge d’una publicitat de pasta de dents. Una nova pasta que “neutralitza els àcids dels sucres”. “Un futur lliure de càries és possible”, diuen. Com ens agraden les solucions fàcils!

Com ens agrada defugir les nostres responsabilitats, convençuts que tot s’arreglarà màgicament amb algun petit gest que no requereixi gaire esforç! Aprimar-se amb una pastilleta en lloc de fer exercici i dieta. Beure “vi del poble”, que és “natural”, perquè el problema no és l’alcohol, no, sinó “els productes químics”. Menjar malament i de tant en tant prendre unes herbetes. “Salvar” vides o selves tropicals fent clic en una web o signant un paper...

Fer creure als pares (i als nens, que també veuen l’anunci) que pots menjar tot el sucre que vulguis i després tot s’arregla amb un dentifrici és una greu irresponsabilitat. La pasta de dents no pot evitar els altres problemes que produeix el sucre: l’obesitat, la diabetis, els desequilibris nutricionals... Si menges tot el que necessites, i a més el sucre, t’engreixes (i l’obesitat ja és en aquest moment el problema de salut més preocupant dels nostres nens). I si no t’engreixes vol dir que has disminuït els altres aliments per fer lloc al sucre: menys calci, menys ferro, menys vitamines, menys de tot.

Però, com a mínim, ¿és veritat que es poden evitar les càries? He trobat dos estudis sobre aquest nou tipus de pasta de dents, amb arginina i carbonat de calci (www.pubmed.gov/23988908 i www.pubmed.gov/26054185 ). Són dos estudis similars, el primer amb 6.000 nens tailandesos i el segon amb 5.500 nens xinesos. L’ús continuat del dentifrici, dos cops al dia durant dos anys, va disminuir en un 20% l’aparició de noves càries. Una reducció important, cert, però molt lluny d’aquest “futur lliure de càries” que ens promet la publicitat. No hi ha remeis màgics. Si volem reduir les càries i l’obesitat haurem de reduir els dolços i optar per una alimentació més saludable.