Criatures 16/07/2016

Fer de turista a la teva pròpia ciutat i a ‘low cost’

La feina i motius familiars o econòmics són alguns dels arguments per haver de passar les vacances a la ciutat. ¿Podem desconnectar sense canviar d’escenari? El cert és que d’opcions n’hi ha moltes i ben diverses

Elisabet Escriche
6 min
Fer de turista a la teva pròpia ciutat  i a ‘low cost’

BarcelonaCarla Rodamilans i la seva parella, Buster Turner, passaran un estiu més entre fogons i clients. Tenen dos negocis per atendre: el Rooftop Smokehouse -una cuina obrador situada al número 159 del carrer Consell de Cent- i el Pastrami Bar / Paradiso Cocktail, un dels locals de moda del barri de la Ribera. La feina, però, l’han de combinar amb la seva altra passió: els seus dos fills. La Clemmie té tres anys i el Milo tot just acaba de fer un mes.

“Des que vam obrir el Rooftop -fa tres anys- que no fem vacances, a part d’alguna escapada de dos o tres dies en llocs on no es concentra el turisme, com els gorgs que hi ha a la zona de la Conca de Barberà”, explica la Carla. Quedar-se a l’estiu a Barcelona els permet, doncs, fer de turistes a la seva pròpia ciutat. “El que és important en aquesta època de l’any és canviar les rutines per disfrutar de vivències diferents de les que tens durant el curs escolar”, apunta Màrius Martínez, professor de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Per aconseguir-ho -afegeix- ni cal marxar del lloc on vius ni gastar-te molts diners.

La família Turner Rodamilans acostuma a escollir activitats tranquil·les en què no hi hagi grans masses. “Ens agrada molt, per exemple, anar al cinema a la fresca”, explica. Places de barri i espais més concorreguts com la platja de Sant Sebastià, el fossat de Santa Eulàlia a Montjuïc o el Poble Espanyol es transformen en aquest tipus de cinema durant l’estiu. A les places i en aquesta platja l’entrada és gratuïta, al fossat costa sis euros i al Poble Espanyol dotze. Entre les pel·lícules que formen les cartelleres hi ha Birdman (18 de juliol), Del revés (Inside out ) o Dirty dancing (totes dues el 22 de juliol).

Altres espais que també canvien fins a finals d’agost són els parcs. En aquest cas es converteixen en escenaris per acollir una cinquantena de concerts, tots gratuïts. És música de diferents estils, des de jazz o blues fins a formacions corals, d’escoles de música o orquestres. En són un exemple Electric Bits, als Jardins d’Ernest Lluch, al barri de les Corts (21 de juliol); Claudian Duo, al Parc de Joan Miró, a l’Eixample (3 d’agost), o Carolina Alabau & Alejandro Esperanza Duo, al Parc de la Ciutadella (25 d’agost). A part d’aquests concerts (la programació es pot consultar a Guia BCN) també hi ha espectacles musicals dirigits específicament als més petits, com el First time I met the blues (31 de juliol al Poble Espanyol), en què els nens coneixeran la història d’aquest estil de música a través d’instruments, ritmes i cançons.

La proposta musical preferida per la família Turner Rodamilans, però, és el petit Brunch -In the Park, que es fa cada diumenge fins a l’11 de setembre als Jardins de Joan Brossa de Montjuïc. “És realment molt divertit, tot i que és poc conegut”, diu la Carla. Per només cinc euros els adults (els nens no paguen), la família pot disfrutar de tobogans d’aigua, circuits de karts, rocòdrom, classes de ioga i, per als més petits (de 0 a 3 anys), instruments de percussió, entre altres propostes.

Descobrir amb els seus fills les terrasses dels hotels de la ciutat és una altra de les activitats que agrada a la Carla i al Buster. De moment, ja han visitat la de l’Hotel Alma i tenen previst com a mínim anar a un parell més. “Ens permet descobrir espais diferents que només estan oberts amb l’arribada del bon temps”, expliquen.

A la Clemmie, que durant el mes de juliol continuarà anant a l’escola bressol i al setembre començarà P3, li agrada fer treballs manuals, veure obres de titelles i escoltar contes. L’oferta en aquests tres àmbits també és extensa, diversa i gratuïta. Biblioteques com la de Bon Pastor porten a terme cada dimarts i dijous i fins al 21 de juliol el taller 1,2,3, conte a través, una barreja de passatemps, contes i jocs. La Ignasi Iglésias - Can Fabra organitza un taller de manga també fins al 21 de juliol, en què poden participar nens de més de set anys. Aquest tipus d’entreteniment també es pot trobar en la programació de totes les festes majors de barri, com la de Gràcia o la de Sants, que se celebren a l’agost. “Si passes les vacances a la teva localitat, surt a explorar l’entorn, que per si sol és molt ric, i si et quedes a la ciutat hi ha mil entitats que són al teu mateix barri que organitzen activitats. En qualsevol lloc on hi hagi una placa que indiqui que és un edifici públic s’hi ha d’entrar i preguntar. Molts cops no es fa, i és per ignorància”, diu Màrius Martínez.

Circuits familiars

Segons aquest expert, a l’estiu s’han de potenciar les activitats que permetin la interacció de pares i fills. “És el que dóna valor afegit a aquesta època de l’any, ja que durant el curs escolar els horaris són més rígids”, afirma. La família Turner Rodamilans, tot i la feina, troba cada dia el seu moment. “L’intentem disfrutar al màxim”, diu la Carla. Tot i que aquestes interaccions es poden trobar fent activitats a casa, també hi ha propostes repartides per la ciutat que ajuden a aconseguir-les. És el cas del circuit Making Africa, l’exposició que acull el Centre de Cultura Contemporània fins al 28 d’agost, i a la qual els menors de 12 anys poden accedir gratuïtament. El circuit està dirigit a nens de 6 a 12 anys, que s’han de posar en el paper d’exploradors i, acompanyats pels pares, han de seguir un joc de pistes que els ajudarà a descobrir les propostes artístiques dels joves creadors africans que recull la mostra, entre les quals hi ha fotografies, aplicacions per a mòbils i tauletes, roba, mobiliari o vídeos. Un altre espai que permet la relació familiar perquè es poden fer jocs a l’aire lliure són els patis d’escoles i instituts, que estan oberts fins a finals de juliol. Alguns són el de l’Escola Àgora a Nou Barris, el de la Font d’en Fargas a Horta-Guinardó i els dels instituts Menéndez i Pelayo a Sarrià-Sant Gervasi i Ausiàs March a les Corts.

A Barcelona? Una oferta molt turística

L’oferta de propostes per a les famílies que passen les vacances a Barcelona és inesgotable. Entre les més populars destaca la visita al Zoo, a l’Aquàrium, a la Sagrada Família o al CosmoCaixa. Una altra alternativa és el Parc del Laberint d’Horta, on per poc més de dos euros els adults i un euro i mig els menors de 14 anys la família pot perdre’s entre arbres, instal·lacions d’aigua i escultures. De fet, la llista d’ofertes a la capital catalana és llarguíssima i la millor manera de descobrir-la passa per la xarxa. El portal de referència és guia.barcelona.cat, on trobareu tota l’oferta d’actes i activitats i el directori d’entitats i equipaments que hi ha a la ciutat.

El nen s'ha d'avorrir

Però per davant de totes aquestes activitats, assegura Martínez, el més important que ha de fer el nen durant l’estiu és avorrir-se. “Són estones en què ha de decidir què fer sense que el recurs sigui posar-se davant d’una pantalla. Hi ha milers d’opcions: llegir, anar a veure el veí de dalt, fer una volta en bici o un partit de futbol”, concreta. Només d’aquesta manera, segons Martínez, el menor assumirà competències com l’autonomia o l’autogestió. “Si la dieta dels fills és variada, l’activitat també ho ha de ser. Només cal preguntar-te què et ve de gust fer i què t’ofereix el teu entorn per satisfer els teus desitjos”, conclou.

Cinc recomanacions per gaudir de l’estiu

• Canviar les rutines que es tenen durant el curs escolar i buscar noves experiències.

• Explorar l’entorn on passes l’estiu, ja sigui en un poble o a la ciutat.

• Evitar recórrer a les pantalles de mòbil, tauleta, ordinador o televisió quan s’està avorrit.

• Preguntar-se què et ve de gust fer i mirar els camins que tens per aconseguir-ho.

• Buscar moments d’interacció entre pares i fills que no es tenen la resta de l’any. I recordar que per fer-ho no sempre cal sortir de casa.

stats