Criatures 27/06/2015

La toxoplasmosi, una amenaça invisible

Vigilar amb l’alimentació i amb el contacte amb els gats és clau per evitar la infecció, que pot ser molt greu per al fetus. Ara bé, també cal desmuntar alguns tòpics

Paloma Arenós
3 min
La toxoplasmosi,  una amenaça invisible  Com prevenir  la toxoplasmosi

La toxoplasmosi és una amenaça invisible en l’embaràs i per al fetus, tot i que les conseqüències que provoca si no es detecta a temps són molt greus, tant per a la mare com per a la criatura. És una infecció provocada per un paràsit, el Toxoplasma gondii, que generalment viu en els gats, un cop s’han infectat per haver menjat altres petits animals que, al mateix temps, també s’haurien infectat. El gat que pateix aquesta infecció allibera uns quists mitjançant les femtes i contamina l’ambient, la terra, els cultius i, fins i tot, altres animals com el porc, etc. (si conviuen en una granja, per exemple), que després passen a la cadena alimentària.

“Et pots contagiar si manipules les caques del gat o també si menges carn de porc crua, com el pernil serrà, per exemple -detalla el ginecòleg del quadre mèdic de QBaby i autor de Tuginecologo.com, Francisco Zorrilla-. En les persones adultes la infecció és banal i gairebé no produeix símptomes. De fet, el 90% de les persones que l’han patit ni ho saben. En els pocs casos en què es produeixen símptomes sembla un simple quadre gripal amb una mica de febre i malestar general”. Però Zorrilla adverteix que “en el fetus la infecció pot ser greu i produir avortaments, malformacions greus com hidrocefàlia, coriorretinitis, sordesa, ceguesa, calcificacions cerebrals i, fins i tot, lesions diverses anys després del part”.

Detecció precoç

No obstant, Zorrilla matisa que un tractament a temps del fetus infectat aconsegueix reduir al mínim el risc d’afectació. “Una mare pot estar afectada i que no ho estigui la placenta i, per tant, el fetus. També es pot donar el cas que la placenta estigui afectada, que el fetus estigui infectat, però que no s’hagin provocat lesions”, aclareix Zorrilla. Vol deixar clar que “un fetus infectat no és un fetus afectat”. “Això és molt important, ja que la majoria dels fetus infectats no estaran afectats; menys del 10% tindran lesions importants”, anuncia el ginecòleg. Per detectar-la, els ginecòlegs fan “serologies de toxoplasma a totes les gestants”. “En l’anàlisi rutinària del primer trimestre, el 85% no han passat la toxoplasmosi i, per tant, estan en risc de contraure-la”, alerta el doctor Zorrilla.

L’embarassada es pot contagiar per la boca amb els aliments, estris de cuina o mans contaminades, i el fetus ho fa a través de la placenta, de manera secundària. “Dins de l’organisme, els quists es trenquen, es distribueixen als diferents òrgans del cos i produeixen diferents lesions. De vegades tornen a enquistar-se i provoquen lesions, fins i tot, anys després”, explica el ginecòleg.

Primer trimestre

Des de l’informe Faros de l’Hospital Sant Joan de Déu alerten que la possibilitat que la criatura contragui la infecció augmenta a mesura que l’embaràs avança. Tot i que l’índex de transmissió de la infecció és més gran en les últimes etapes de l’embaràs, la toxoplasmosi sol ser més greu per al nadó si s’infecta durant el primer trimestre de la gestació, detalla l’informe de salut. “Hi ha un petit risc que el nadó s’infecti si la mare pateix toxoplasmosi pocs mesos abans de quedar-se embarassada. Si sap que ha contret la infecció recentment, és una bona idea que s’esperi sis mesos abans d’intentar quedar-se embarassada”, aconsella l’equip mèdic que ha redactat del text.

Per la seva banda, el doctor Francisco Zorrilla detalla que si es confirma la infecció fetal “s’inicia un tractament antibiòtic amb espiramicina, mentre s’aclareix la situació amb noves anàlisis de confirmació”. “El segon pas és saber si la placenta i el fetus estan infectats, amb una mostra de líquid amniòtic o de sang fetal. Si hi ha confirmació, el tractament es complementa amb antibiòtics, sulfadiaziana i pirimetamina. I així, fins al part. Durant la gestació s’intensifiquen els controls ecogràfics i després del naixement el pediatre reevaluarà el nadó i continuarà el tractament antibiòtic, segons els resultats analítics i les proves fetes en els primers mesos de vida del menut”, conclou.

Com prevenir la toxoplasmosi

El millor consell mèdic sempre és la prevenció. Les mesures que proposa el doctor Francisco Zorrilla són higièniques i alimentàries:

Cuinar bé la carn

Menjar carn de porc crua augmenta el risc. Representa la meitat de les infeccions per toxoplasma.

Evitar menjar embotits de porc

Es poden congelar prèviament uns dies o menjar-ne de cuinats.

Evitar la llet sense pasteuritzar

Igualment, evitar-la si no té controls sanitaris.

Rentar bé les fruites i verdures

Fer-ho sempre abans de menjar-les.

Rentar bé els estris de cuina

Sobretot si s’han fet servir amb la carn crua.

Rentar-se bé les mans

Important després de manipular els aliments anteriors i abans de posar-les en contacte amb la boca, el nas, els ulls, etc.

Usar guants al jardí, o per tocar terra o manipular excrements de gat.

Desparasitar un gat no és suficient, ja que els quists que allibera per les seves femtes, si està infectat, poden ser contagiosos fins a molts mesos després.

stats