És tímid. Què puc fer?

És fonamental no només estimar el fill vergonyós, sinó demostrar-l'hi sovint. Cal fer-li veure que és molt important per a nosaltres, que el valorem. És una bona idea felicitar-lo quan fa coses amb èxit, perquè se senti més segur.

Mai el comparem amb altres nens. No l'ajuda en res i li genera patiment i ansietat en no saber com actuar per agradar als seus pares.

Feu-li veure que el seu cas no és únic. Tots ens enfrontem diàriament a situacions que ens costen més del normal i en les quals podem sentir-nos insegurs, però que cal afrontar-les. Ells i nosaltres.

Intenteu no només felicitar-lo a ell, sinó també a nosaltres mateixos quan fem alguna cosa que ens costi. En ser models seus, si ens animem, també li mostrem que tot es pot superar. Per exemple: "Que bé que m'ha sortit avui aquest dinar. Estic contenta perquè era molt difícil".

Accepteu les seves característiques pròpies i normals: no tots els nens són simpatiquíssims o molt xerraires.

Ensenyeu-li a raonar i a descobrir per ell mateix la solució al que l'angoixa o el preocupa.

Intenteu fomentar activitats que li agradin o que li surtin molt bé. Estarà còmode i més confiat.

A mesura que vagi agafant més seguretat en ell mateix, aneu augmentant les visites a llocs nous o provar experiències noves, on s'hagi de relacionar amb altres nens. Podeu convidar a casa un o dos amics amb qui es porti especialment bé. I, a poc a poc, fer-lo agafar confiança que faci caure la cuirassa que el protegeix.