Flors de Bach
EVA BACH

Per sobre de tot, sigues persona

Si algú preguntés als meus fills o als alumnes que vaig tenir quan feia de mestra quines coses els he dit mil vegades, la frase del títol tindria tots els números per encapçalar el rànquing. És una de les que més els he repetit. Ja sé que pot semblar un tòpic o una obvietat, i que un no es fa persona només perquè l’hi diguis un dia sí i l’altre també. Però l’he dit tant i la segueixo dient perquè per mi engloba una sèrie de valors que considero imprescindibles per estar bé amb un mateix i perquè els altres estiguin bé amb nosaltres.

M’importa i també m’importava molt que aprenguessin matemàtiques, llengües, història, biologia, música i qualsevol altra disciplina del saber. Però no se m’hauria acudit mai dir-los: “Per sobre de tot, sigues un gran matemàtic o un gran músic”. Considero un deure ineludible convertir-nos en professionals competents en el nostre àmbit laboral, però primer de tot cal ser persones. Quan els meus fills eren petits sempre els advertia que si els seus professors em deien algun dia que eren mals companys o mal educats em sabria molt més greu que si em deien que anaven fluixos en alguna matèria.

Ús ètic del coneixement

Les barbàries viscudes a Europa durant el segle XX ens van mostrar que saber i bondat no sempre van de bracet i que ments cultivades poden cometre grans atrocitats. Saber molt serveix de poc si no aprenem a fer un ús intel·ligent i ètic del coneixement. Intel·ligent vol dir que el nostre saber ens ajudi a sortir tan ben parats com sigui possible dels reptes que ens plantegi la vida. I ètic vol dir que sigui font de valors humans, que ens impulsi a passar del jo al nosaltres i a fer alguna cosa útil i positiva pel bé comú. Quin sentit té saber si no comporta una millora individual i col·lectiva?

Qui no irradia una profunda i senzilla humanitat no m’interessa, per més títols que tingui. Tant en l’àmbit professional com personal, comença a importar-me una mica menys què faig i una mica més amb qui ho faig. Si m’envolto de gent competent que és bona gent, gairebé segur que el resultat serà bo. Crec profundament que l’educació ha de fer dels nostres fills persones, per sobre de tot.