Fora de classe

Estem preparats

Estem preparats / MARC ROVIRA Zoom

Des de l’1 de setembre que tot el professorat està preparant el nou curs. Els primers dies serveixen, a més de per retrobar vells companys i conèixer les noves incorporacions, per fer les recuperacions de les assignatures pendents. Tot just arribar ja tenim una bona pila d’exàmens per corregir. Fins que els alumnes no comencin les classes, el 14 de setembre, els docents haurem preparat la matèria que impartirem durant deu mesos i ens haurem reunit unes quantes hores per coordinar nivells educatius i departaments.

Recordo tot això perquè sempre trobo persones que es pensen que començo a treballar el mateix dia que els meus fills tornen a classe. Doncs no. Aquests prop de quinze dies són molt importants perquè tot rutlli. I això que ja deixem la feina preparada a finals de juny i les direccions planifiquen la complexitat de tot plegat fins a finals de juliol. Els docents tenim més dies de vacances que molts altres oficis, però també és cert que la nostra tasca és molt intensa i estressant i necessitem aquestes aturades per estar mentalment forts. Pel que fa als meus fills cal dir que aquests primers dies de setembre són estranys, perquè els pares treballen i ells també tenen ganes de retrobar-se amb els amics de l’escola.

Recordo aquest període en què et mires el material escolar que has comprat nou de trinca i que no vols esperar més per estrenar. Les olors característiques dels estoigs, els llibres o les motxilles que ja vols fer servir. És un moment màgic que m’atreviria a dir que tot alumne ha notat alguna vegada al llarg de la vida escolar. Després s’espatlla la màgia, malauradament, però el record perdura. Per als alumnes tornar a les aules és més un tema social que acadèmic. Tenen ganes de veure’s i saber com els ha anat l’estiu. Alguns ja es deuen haver vist abans, perquè no hauran pogut sortir ni del barri. D’altres deuen haver fet un llarg viatge per veure els familiars.

Tots tornen diferents. D’alguna manera han canviat. Els trobes més alts, s’han fet una mica més grans, i al principi vénen amb ganes de fer un bon curs. El primer dia et semblen tots iguals. Deu mesos després saps que tots són diferents. Els professors seguirem un curs més oferint el millor de nosaltres mateixos perquè els alumnes aprenguin coses importants. Després ja veurem què ens permeten fer i què no els governs i les seves lleis. Perquè no hi ha curs que ens deixin tranquils.