GEMMA CASTANYER

Una platja per a cada dia

Les platges metropolitanes ofereixen més equipaments i nous serveis per donar resposta a les necessitats dels 9 milions d'usuaris

Una platja  Per a cada dia / JORDI SURROCA Zoom

Avui fa sol i ens ve de gust anar a la platja! Quina escollim? Potser la del Baixador de Castelldefels? O la del Coco de Badalona? O la del Prat de Llobregat? O la cala Taps de Montgat? ¿Ens ve de gust una platja tranquil·la amb presència d'espècies protegides o volem més ambient?

Des de Castelldefels fins a Montgat el litoral metropolità ens ofereix una extensió de 32 quilòmetres de sorra repartits en 38 platges de vuit municipis: Montgat, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Barcelona, el Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. "M'és difícil escollir-ne una", afirma Mariano de Gracia, cap de la secció de platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). "Tenim platges molt urbanes, que acullen milers d'usuaris diàriament, i platges que conviuen amb dunes i amb espècies de vegetació i fauna singulars. Tot depèn del que necessiti el visitant, però puc assegurar que la qualitat de la platja és igual a tot arreu", afegeix.

De tot i més!

Dues dutxes més; 6 xarxes de vòlei més; 42 bancs més; 1 rentapeus més; 6 lavabos més (3 dels quals químics); 33 contenidors semisoterrats més; 14 papereres més; 2 camps de futbol més i 1 zona infantil més! Des del mes de juny les platges metropolitanes estan a punt per rebre els 9 milions d'usuaris que les utilitzaran (un milió més que l'any passat), un condicionament liderat i gestionat per l'AMB per donar resposta a les necessitats de petits i grans: "Cada vegada més la platja és un espai concorregut durant tot l'any, no només els mesos d'estiu, per això des de l'AMB hem de vetllar pel bon manteniment dels seus serveis. Ens encarreguem de dotar les platges amb el material necessari per als serveis públics que presten els ajuntaments. Uns serveis que volen donar resposta a la seguretat, la salubritat, l'accessibilitat, l'activitat d'oci i esportiva, la restauració i la informació", explica De Gracia.

Què hi ha de nou?

"Un mòdul de lavabo químic!", afirma. "És una de les novetats que hem incorporat enguany. Té la mateixa forma que el convencional però no està connectat al clavegueram sinó que tracta els residus mitjançant productes químics. D'aquesta manera els municipis que no tenen xarxa de clavegueram que arribi fins a la platja poden disposar d'aquests lavabos", afegeix. Juntament amb els lavabos químics, s'ha habilitat una zona esportiva a la platja de Castelldefels per practicar kitesurf i un nou model de megafonia per avisos a Viladecans que funcionarà amb energia solar: "A més, els banyistes que vinguin amb bici disposen d'un nou aparcabicicletes a les passeres, que per cert ha rebut un premi FAD pel seu disseny", explica.

El paper, a la brossa!

"Aquest estiu els usuaris de les platges generaran 900 tones de residus", apunta De Gracia. I recorda que per trobar una platja en condicions cal que abans s'hi hagi fet una important i minuciosa tasca de neteja. Un treball que executa l'AMB i que comença a primera hora del matí: "Entre les 6 i les 9 els operaris fan el servei més important del dia perquè els primers banyistes s'ho trobin tot a punt. A la tarda n'hi ha uns quants de manteniment i posteriorment a la nit els camions recullen les papereres i també s'efectua la neteja mecànica", explica De Gracia.

A tot això s'hi suma la neteja manual que es practica a les zones no accessibles per a les màquines i la captació dels objectes metàl·lics que fa el nou vehicle facilitat per l'AMB: "Havíem detectat que els hams o les piles eren difícils de recollir i alhora una important font de contaminació. El nou vehicle ho soluciona. De moment, n'estem molt satisfets!", conclou.