07/07/2022

Omplir-nos de natura

2 min

BarcelonaEl periodista estatunidenc Richard Louv va definir fa uns anys el denominat trastorn per dèficit de natura. Segons ell, la vida urbana i el temps que passem amb dispositius tecnològics ens han allunyat del medi natural i de la vida a l’aire lliure i això perjudica la nostra salut i la de les criatures. Provoca estrès, ansietat, irritabilitat, manca de concentració, d’atenció i de creativitat, i fins i tot fatiga, obesitat, falta de vitamina B i debilitament general del sistema immunitari, entre d’altres. Louv es va basar en una seixantena d’estudis que demostren els efectes negatius de la desconnexió de la natura i els beneficis físics, emocionals i per a la socialització que ens aporta estar-hi en contacte.

Les seves idees han inspirat un moviment internacional de reconnexió amb el món natural i han generat un seguit d’iniciatives educatives adreçades a augmentar la quantitat i la qualitat del temps que hi passem. Un dels recursos que ens pot ser útil en aquest sentit és la “Piràmide de connexió amb la natura” elaborada pel nord-americà Nature Kids Institute. Ens suggereix un seguit d’activitats per fer a la natura, distribuïdes en quatre nivells segons la seva freqüència: les que podem fer cada dia, un cop a la setmana, un cop al mes i un cop a l’any. Les diàries tenen a veure amb el joc a l’aire lliure en patis, jardins i parcs, i entre elles hi ha córrer per l’herba, pujar als arbres i embrutar-se les mans. Les setmanals consisteixen en explorar i descobrir la natura a partir d’excursions, caminades, observació d’aus, identificació de plantes, recollida de pedres o fulles seques i jardineria. Les mensuals, en visitar algun parc natural regional, estatal o nacional. I les anuals, en anar a algun lloc “salvatge” o sense influència humana, allunyat dels edificis, l’asfalt i els sorolls de la ciutat. A vegades no cal anar gaire lluny, n’hi ha prou amb saber triar bé els horaris.

La pandèmia ha incrementat el temps que dediquem a les pantalles i a la vida online i ara tenim una bona oportunitat per contrarestar-ho. Aprofitem l’estiu per omplir-nos de natura i recarregar-nos de tots els beneficis i gaudis que ens pot proporcionar. Proposem-nos també continuar-hi en contacte la resta de l’any i comencem a tramar plans per aconseguir-ho. Donarem algunes idees més.

stats