25/03/2021

Lactància i medicaments

2 min

Al prospecte dels medicaments hi ha un apartat sota el títol “Embarazo y lactancia”. Per què estan juntes aquestes dues situacions tan diferents (ningú ajuntaria “insuficiència renal i conducció de vehicles", per exemple) sempre ha sigut per a mi un misteri. Embaràs i alletament són dues situacions molt diferents i molt fàcils de distingir, fins i tot per a una persona llega en medicina: si el nen està dins la panxa de la mare, és un embaràs; si el nen és a fora, probablement es tracta de lactància. 

A l’embaràs, la majoria dels medicaments passen a la placenta sense dificultat. El nivell a la sang del fetus és probablement el mateix que a la sang de la mare. Si un fetus tingués una infecció, es podria tractar donant l’antibiòtic a la mare. 

Durant la lactància, en canvi, només una petita part del medicament que ha rebut la mare pot passar a la llet. Quan la mare pren 1.500 mg d’amoxicil·lina al dia, el seu fill en pren menys de 0,1 mg per kg de pes (a dosi habitual seria de 50 mg per kg; a vegades es necessiten 100 o 150 mg/kg). És extraordinari que un bebè pugui rebre la centèsima part de la dosi materna; és molt més habitual que li arribi menys d’una mil·lèsima part. És absolutament impossible tractar cap malaltia del nen donant un medicament a la mare i esperant que passi a través de la llet: si donem a la mare una dosi normal, la quantitat que rep el nen és ridículament baixa; fins i tot donant a la mare una dosi greument tòxica, encara no hi hauria prou medicament a la seva llet.

I això, per cert, no és vàlid només per als medicaments de la farmàcia. Donar til·la a la mare no fa que el nen dormi millor.

Però n'hi ha que semblen convençuts que l’organisme de la mare d’alguna manera converteix qualsevol petita quantitat de medicament en un perillós verí. He vist mares a les quals han obligat a deslletar per prendre amoxicil·lina, o a patir sense tractament terribles dolors perquè “no podien” prendre ibuprofè. Dos dels medicaments més emprats en nens petits. 

Els prospectes dels medicaments sovint adverteixen que “només es prendrà durant la lactància quan els beneficis superin els riscos potencials”. Quina bajanada! Esclar, ningú ha de prendre cap medicament si els riscos són més grans que els beneficis.  

Si vol informació seriosa sobre medicaments i lactància, consulti www.e-lactancia.org.

stats